Prima pagină » Știri externe » RĂZBOI PE INTERNET. Obama a ordonat o listă de ținte internaționale pentru atacurile cibernetice ale SUA

RĂZBOI PE INTERNET. Obama a ordonat o listă de ținte internaționale pentru atacurile cibernetice ale SUA

RĂZBOI PE INTERNET. Obama a ordonat o listă de ținte internaționale pentru atacurile cibernetice ale SUA
Documentul, în articol

Președintele SUA a ordonat comunității americane de informații, printr-o directivă secretă semnată în octombrie 2012, întocmirea unei liste de ținte posibile din străinătate, pentru atacuri cibernetice lansate din SUA, relatează The Guardian, care a intrat în posesia documentului secret.

BACALAUREAT 2013. Totul despre BAC 2013 – calendarul examenelor, subiectele, baremele și REZULTATE BACALAUREAT 2013

Directiva lui Obama, care poartă numărul 20, stabilește politica privind operațiunile cibernetice ofensive și defensive ale SUA. Atacurile cibernetice ale SUA „pot oferi capabilități unice și neconvenționale, pentru a promova obiectivele naționale ale SUA în jurul lumii, fără ca adversarul sau ținta să fie alertată și cu efecte potențiale care variază de la subtil la extrem de puternic”, se arată în documentul american.

Guvernul „va identifica ținte potențiale de importanță națională unde Operațiunile Cibernetice cu Efect Ofensiv (OCEO) pot oferi o balanță favorabilă privind eficiența și riscul, în comparație cu alte instrumente ale puterii naționale”, mai arată directiva lui Obama.

Secretarul Apărării, directorul Comunității de Informații și cel al CIA au primit, prin această directivă, un termen limită de șase luni pentru a stabili „potențiale sisteme, procese și infrastructuri împotriva cărora SUA trebuie să stabilească și să mențină capabilități de atac cibernetic”.

Directiva mai prevede și posibilitatea de a folosi acțiunile cibernetice și pe teritoriul SUA, însă specifică faptul că astfel de operațiuni domestice trebuie să aibe acordul președintelui, cu excepția cazurilor de urgență.

Dezvăluirea vine în contextul în care președintele Barack Obama s-a întâlnit vineri, în California, cu președintele Chinei, Xi Jinping, ocazie cu care au discutat și presupusele atacuri cibernetice chineze asupra unor ținte occidentale. De altfel, SUA au acuzat în trecut China de mai multe atacuri cibernetice, ca răspuns la acuzațiile de același tip venite din partea americanilor.

Documentul cuprinde de asemenea și precauții, stabilind că toate operațiunile cibernetice ale SUA trebuie să se supună legilor americane și internaționale și că toate operațiunile cu efecte semnificative trebuie să aibă aprobarea președintelui.

Agențiile secrete care folosesc atacurile cibernetice trebuie să ia în calcul consecințele, printre care riscul de retaliere, impactul asupra stabilității și securității internetului, echilibrul între riscurile politice și câștiguri și creearea de norme nedorite de comportament internațional, mai arată documentul.

Printre consecințele semnificative ale unui atac cibernetic care necesită aprobarea președintelui se numără pierderea de vieți omenești, atacuri împotriva SUA, distrugerea de proprietăți, impacturi de politică externă sau economice serioase.

Reacția oficială: directiva respectă Constituția

Caitlin Hayden, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate din SUA, a declarat că directiva de anul trecut, semnată de Obama, a avut rolul de a aduce la zi o directivă mai veche, din 2004.

„Acest pas este parte a concentrării administrației pe securitatea cibernetică, ca prioritate de top. Amenințarea cibernetică a evoluat și trebuie să luăm în calcul noi experiențe. Această directivă stabilește principii și procese care să fie folosite în operațiunile cibernetice, pentru ca instrumentele cibernetice să fie integrate în întreaga paletă de instrumente de securitate națională pe care o avem la dispoziție. Actul furnizează o abordare guvernamentală care respectă valorile pe care le promovăm atât acasă, cât și peste granițe, așa cum am subliniat și în Strategia Internațională pentru Cyberspace”, a declarat Hayden.

Oficialul a mai explicat că prevederile acestei directive permit SUA să fie mai flexibile în acest domeniu și să poată face față amenințărilor. „Procedurile care apar în directivă respectă Constituția SUA, inclusiv rolul președintelui de comandant șef, precum și alte legi și politici”, a mai explicat Hayden.

Această dezvăluire este a treia scurgere importantă de informații către presă, privind securitatea națională a SUA în decurs de doar o săptămână. The Guardian a dezvăluit săptămâna aceasta că NSA a obținut aprobarea judecătorească prin care obligă una dintre cele mai mari companii de telefonie din SUA – Verizon, să îi pună la dispoziție toate listingurile telefonice, zilnic.

Aceeași publicație, în tandem cu Washington Post, a dezvăluit vineri că NSA derulează de 6 ani un program secret, prin care are acces direct la datele de pe serverele a 9 giganți IT din SUA, printre care Facebook, Microsoft, Apple, Google, prin care spionează orice persoană din afara SUA.

 

Citește și