Prima pagină » Știri externe » Războiul BREXIT. Ministrul de externe îl acuză Blair de „campanie arogantă”. Scoția amenință cu independența

Războiul BREXIT. Ministrul de externe îl acuză Blair de „campanie arogantă”. Scoția amenință cu independența

Războiul BREXIT. Ministrul de externe îl acuză Blair de „campanie arogantă
Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a criticat apelurile fostului premier Tony Blair împotriva Brexit, acuzându-l că ofensează "inteligența" alegătorilor britanici, în timp ce premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a atras atenția că ar putea pleda pentru independența față de Marea Britanie.

Fostul premier laburist Tony Blair a declarat vineri că „misiunea” sa este să îi convingă pe britanici să se revolte împotriva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Blair a argumentat că cetățenii au votat la limită în favoarea Brexit „fără a ști exact ce înseamnă acest lucru”. „Premierul Theresa May și Guvernul nu sunt stăpâni asupra situației, nu conduc ei autobuzul. Sunt conduși”, a acuzat Tony Blair. Guvernul Theresa May vrea să declanșeze în martie procedura de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Însă ministrul de Externe, populistul eurosceptic Boris Johnson, l-a acuzat pe Tony Blair că ofensează „inteligența” alegătorilor britanici. „Îi îndemn și eu pe britanici să se revolte și să oprească televizoarele data viitoare când Blair vine cu o astfel de campanie arogantă”, a spus Johnson, citat de cotidianul The Telegraph.

Tony Blair a atras atenția asupra riscului destrămării Marii Britanii: „Există posibilitatea destrămării Marii Britanii, evitată la limită prin rezultatul referendumului scoțian, dar readusă acum pe masa discuțiilor, într-un context mult mai credibil pentru indepedență”.

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a admis că nu este „cel mai mare fan” al fostului lider laburist, dar a precizat: „Există calitate a analizei și argumentației în discursul lui Tony Blair”.

„Tony Blair afirmă ceea ce este evident. Argumentația este foarte diferită de cea din 2014 și este chiar mai presantă decât era în 2014”, când scoțienii au respins independența față de Marea Britanie. „Deoarece Brexit arată că vocea Scoției nu este ascultată în cadrul Marii Britanii, nu pare să conteze prea mult; în acest context, devine mai puternic argumentul de a prelua controlul asupra societății noastre și asupra locului nostru în lume”, a explicat Nicola Sturgeon, conform publicației The Independence.

Parlamentul Scoției a respins pe 7 februarie, într-un vot cu valoare simbolică, planul Guvernului Marii Britanii de inițiere a procedurii de ieșire din Uniunea Europeană, premierul scoțian, Nicola Sturgeon, sugerând din nou organizarea unui referendum proindependență.

Marea Britanie este formată din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronunțat la limită în iunie 2016 în favoarea ieșirii din UE, însă cei mai mulți locuitori ai Scoției au votat împotriva Brexit. Liderii scoțieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependență față de Marea Britanie, pentru a putea menține Scoția în Uniunea Europeană. Semnale similare au fost lansate de lideri din Țara Galilor și Irlanda de Nord, sporind riscul destrămării Marii Britanii.

Scoția a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenței la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoțieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunțându-se în favoarea independenței. În contextul stării generale de nemulțumire față de Brexit, un referendum proindependență organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoției de Marea Britanie.

Citește și