Războiul comercial al lui Trump. În fața criticilor dure ale aliaților, președintele SUA bravează: „E ușor de câștigat”
„Atunci când o țară (SUA) pierde miliarde de dolari din comerț în relațiile cu aproape toate țările cu care are afaceri, războaiele comerciale sunt bune și ușor de câștigat. Spre exemplu, când pierdem 100 de miliarde de dolari cu o anumită țară, iar ei prosperă, prin întreruperea relațiilor comerciale câștigăm mult. Este ușor!”, a transmis Donald Trump vineri prin Twitter.
„Trebuie să protejăm țara noastră și angajații noștri. Industria americană a oțelului este în stare proastă. Iar dacă nu avem oțel, nu avem o țară!”, a argumentat liderul de la Casa Albă.
Statele Unite ale Americii vor impune începând de săptămâna viitoare tarife suplimentare la importurile de oțel și aluminiu, a anunțat joi seară președintele Donald Trump.
Liderul de la Casa Albă a anunțat tarife mai mari cu 25% la importurile de oțel și de 10% la cele de aluminiu. Deocamdată, nu este clar dacă aceste taxe vor fi valabile la toate importurile de oțel și aluminiu ori doar la cele din anumite țări. „Oamenii nu au idee cum a fost tratată țara noastră de alte țări și de oameni care ne reprezintă care nu au idee despre nimic”, a afirmat Donald Trump la o reuniune cu manageri din sectoare industriale desfășurată la Casa Albă. Președintele SUA a argumentat că tendințele comerciale au „distrus” industria americană de oțel și aluminiu. Anterior, Donald Trump transmisese prin Twitter că producătorii americani de oțel și aluminiu au nevoie de „relații comerciale libere, corecte și inteligente”.
Uniunea Europeană și China au avertizat în mod repetat că vor introduce măsuri simetrice dacă Administrația Donald Trump va impune tarife la aluminiu și oțel.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, joi, că Uniunea Europeană va lua contramăsuri, ca reacție la anunțul SUA cu privire la suplimetarea tarifelor la importurile de oțel și aluminiu.
„Vom înainta, în următoarele zile, către Organizația Mondială a Comerțului propuneri pentru contramăsuri la adresa SUA. În loc să furnizeze o soluție, această decizie a Washingtonului va agrava problemele. Uniunea Europeană va reacționa ferm pentru a-și apăra interesele”, a declarat Juncker.
Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerț, a avertizat că această măsură a SUA „va avea un impact negativ asupra relațiilor transatrantice și asupra piețelor globale”.
„Comisia Europeană va monitoriza piețele și, dacă va fi necesar, vom propune Organizației Mondiale a Comerțului măsuri pentru a proteja stabilitatea piețelor europene”, a declarat Malmstrom.
Oficiali europeni citați de presa germană au declarat recent că UE poate adopta rapid măsuri de retorsiune vizând produse exportate de Statele Unite. Conform unor surse citate de agenția de presă DPA și de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Bruxellesul a alcătuit deja o listă a produselor americane care vor fi vizate de restricții. Pe listă figurează produse de genul sucurilor de portocale din California, roșii și cartofi, precum și motociclete Harley-Davidson și whisky american.
Și China a criticat Statele Unite, vineri, decizia anunțată de Trump. „Dacă toate țările ar urma exemplul Statelor Unite, acest lucru ar avea consecințe grave asupra comerțului internațional”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.
China nu a anunțat încă dacă va lua măsuri împotriva deciziei Statelor Unite. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a cerut administrației Trump să „contribuie pozitiv” în comerțul internațional.