Războiul din Irak urcă prețul petrolului
O astfel de perturbare a pieței, „puțin probabilă” însă, ar declanșa un răspuns coordonat de introducere pe piață de petrol din rezervele strategice ale statelor membre ale Agenției Internaționale pentru Energie.
Arabia Saudită ar exporta, de asemenea, mai mult petrol, pentru a reduce impactul asupra economiei globale, notează banca franceză, citată de CNBC.
„În acest caz extrem, nivelul ridicat al prețului nu ar fi de durată, probabil mai puțin de un trimestru”, a spus Michael Wittner, șeful diviziei de cercetare pentru piața petrolieră la Societe Generale.
Prețul petrolului Brent a scăzut luni cu 0,6%, la 112,6 dolari pe baril. Cotația petrolului a tins un nivel record, de peste 147 de dolari pe baril în iulie 2008.
Scenariul cel mai probabil în Irak este un conflict prelungit cu o importantă componentă religioasă, care să dureze unul sau doi ani și care să cauzeze peturbări „moderate și intermitente” ale producției, de până la 500.000 de barili pe zi, afirmă Wittner, care în trecut a lucrat și pentru CIA.
Extremiștii islamiști care au preluat controlul unor teritorii importante în nord nu au în prezent capacitatea militară de a avansa în sudul țării, unde se află aproape trei sferturi din resursele de petrol ale Irakului.
Această situație explică recenta scădere ușoară a petrolului Brent de la maximul a nouă luni și jumătate, scrie CNBC. Cotația Brent, folosită pentru peste jumătate din petrolul tranzacționat la nivel global, își va continua declinul și în această săptămână, estimează traderi consultați de CNBC.
„Cea mai mare parte a livrărilor vine din sud (80%) și din zona controlată de kurzi în nord (12%) și nu este încă în pericol din cauza avansului grupării Stat Islamic în Irak și Levant (SIIL). Întrucât nu credem că gruparea este suficient de puternică pentru a intra în acetse zone, producția Irakului ar trebui să rămână, în mare parte stabilă”, au declarat pentru CNBC Dominic Schnider și Giovanni Staunovo, analiști la grupul elvețian UBS.
Extremiștii islamiști ar putea derula atacuri utilizând tactici neconvenționale, printre care atentate cu autovehicule încărcate cu explozibil și sabotaje. Astfel de perturbări, în care ar fi afectată producție de până la 500.000 de barili pe zi, ar putea crește prețul petrolului cu 10 dolari, la 120-125 de dolari, a spus Wittner.