Rusia a folosit peste 800 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei doar în această săptămână, a declarat Președintele Volodimir Zelenski pe 30 iunie.
Bombele aeriene ghidate sunt proiectile de precizie cu o rază de acțiune mai scurtă decât rachetele. Dar sunt ;i mult mai ieftin de produs. Aceste arme sunt lansate de aeronave aflate pe teritoriul rus. Adică, în afara razei de acțiune a sistemului de apărare antiaeriană din Ucraina.
Victimele civile ale atacurilor cu bombe aeriene ghidate sunt adesea raportate în zonele apropiate de granița rusă (Harkov, Donețk și Sumî). Ministrul Apărării, Rustem Umerov, a declarat pe 25 mai că Rusia a lansat aproape 10.000 de bombe ghidate asupra Ucrainei de la începutul anului 2024.
„Ucraina are nevoie de forțele și mijloacele necesare pentru a distruge aeronavele de luptă rusești care poartă aceste bombe”, a spus Zelenski. Președintele ucrainean adaugă: „Atacurile de lungă distanță și apărarea aeriană modernă sunt soluția pentru a opri teroarea zilnică rusă”.
Într-un interviu acordat ArmyInform, Herman Smetanin a spus că „resursele uriașe și industria super-puternică” a Rusiei determină Kievul trebuie să adopte o abordare mai „flexibilă și inventivă” în fabricarea armelor. Ucraina folosește drone de lungă distanță pentru a lovi adânc în teritoriul rus, țintind infrastructura militară. Vizate sunt aerodromurile și rafinăriile de petrol.
Loviturile asupra infrastructurii petroliere sunt menite să perturbe aprovizionarea cu combustibil a armatei ruse și să scadă veniturile din export ale Moscovei, esențiale pentru finanțarea războiului. Drone experimentale ucrainene au lovit ținte în Rusia până în Republica Tatarstan, la aproximativ 1.200 de kilometri de granița Rusia-Ucraina.
Colonelul ucrainean Ruslan Berehulia, șeful Departamentului de Securitate a Mediului și Acțiuni de Deminare al Ministerului Apărării, a raportat că specialiștii Ministerului Apărării au curățat 30.000 de kilometri pătrați de teren ucrainean de mine rusești în ultimii doi ani. 30.000 km pătrați înseamnă o suprafață comparabilă cu dimensiunea Belgiei sau a Republicii Moldova, scrie The Kyiv Independent. Din 2022, invadatorii ruși au amplasat mine antipersonal și mine antitanc pe o suprafață de aproximativ 174.000 de kilometri pătrați. 144.000 de kilometri pătrați din suprafața teritoriului Ucrainei continuă să fie periculoasă pentru a fi parcursă de militari sau civili.
Citește și: RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 855. UE semnează un acord de securitate cu Kievul