Războiul hibrid dintre NATO și Rusia a început de luna trecută. Germania a fost prima țară membră atacată de sabotorii ruși

Publicat: 25 06. 2024, 23:23
Actualizat: 25 06. 2024, 23:26

This browser does not support the video element.

După ce au fost date avertismente încă de la începutul lunii mai, sabotorii deja începuseră să comită atacuri împotriva Europei, prin tactici specifice unui război de tip hibrid. Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, acuză că NATO este în război hibrid cu Kremlinul din 2022. Mai precis, de când statele membre NATO, în frunte cu SUA, furnizează armament occidental, luptători voluntari, suport logistic și ajutoare financiare Ucrainei, țara învecinată ce a fost invadată de trupele ruse. 

Potrivit POLITICO,  sabotorii ruși sau europeni pro-ruși, încercând să perturbe livrarea de arme  și muniție către Ucraina, au dat foc unei fabrici aparținând producătorului de echipamente de apărare Diehl din Berlin, au declarat oficiali de securitate occidentali.

Germania, prima țară NATO „atacată” de Rusia

Agențiile de informații occidentale, inclusiv cele din Germania, au avertizat tot mai mult cu privire la amenințările de spionaj și sabotaj din partea adversarilor străini, cum ar fi Rusia. Atacul presupus de incendiere la începutul lunii mai ar putea fi cel mai recent incident dintr-o serie similară, conform Wall Street Journal, care citează oficiali de securitate anonimi.

„Rusia testează limitele Articolului 5 pentru a stârni incertitudine”, a declarat Roderich Kiesewetter, un politician din partidul creștin-democrat al Germaniei, referindu-se la obligația fiecărui membru NATO de a veni în ajutorul celorlalți în caz de atac.

„Este de mult timp clar că Rusia duce o război hibrid împotriva țărilor europene, inclusiv a Germaniei”, a adăugat el.

Incendiul a fost provocat de piromani profesioniști

Potrivit WSJ, incendiul a fost declanșat de sabotori profesioniști și experimentați.  Rusia recrutează tot mai mult civili din rândul europenilor,  în principal infractori, prin intermediul Telegram, pentru a efectua astfel de atacuri, a declarat un oficial de securitate. Acești oameni sunt plătiți în criptomonede și unii poate că nici nu sunt conștienți că lucrează pentru Rusia, conform raportului.

„Aceasta este ca economia gig-urilor pentru sabotaj și teroare – făptașii sunt recrutați precum șoferii Uber, dar efectul este adesea același ca atunci când sunt folosiți profesioniști”, a citat WSJ un oficial de securitate occidental neidentificat. Acum 10 ani, gruparea teroristă Daesh, cunoscută și ca Statul Islamic al Irakului și Siriei, folosea metode similare: recruta europeni musulmani radicalizați pentru a comite atacuri teroriste în marile capitale europene.

Săptămâna trecută, tabloidul german Bild a relatat că un serviciu de informații străin a informat serviciile secrete germane cu privire la indicii concrete ale implicării Rusiei în izbucnirea incendiului de la fabrică.

Și Polonia ar fi fost „atacată” de Rusia

Potrivit unei publicații poloneze de știri, și Polonia ar fi fost „atacată” de sabotori ruși sau de europeni pro-ruși pe 12 mai 2024.

Este „probabil” ca Rusia să fi fost implicată în incendiul care a distrus recent cel mai mare centru comercial din Varșovia, potrivit declarațiilor prim-ministrului polonez Donald Tusk.

Cu toate acestea, el a adăugat că investigațiile sunt încă în curs. La o conferință de presă, Tusk a declarat că agenții ruși ar fi putut fi implicați în incendiul care a distrus centrul comercial Marywilska 44 la începutul. N-a fost nimeni rănit, dar pagubele au fost considerabile.