Pe măsură ce pandemia de coronavirus se răspândește tot mai agresiv în Europa și în Statele Unite, un „război” global pe echipamente medicale, cum ar fi măștile și mănușile de protecție, este în curs de desfășurare.
Mai multe țări din Europa au acuzat Statele Unite că au încercat să deturneze comenzile, transmite CNN. Nu sunt încă limpezi detaliile despre cine ar fi putut face concret acest lucru. În Franța, oficialii vorbesc despre „guerre des masques” – războiul măștilor, iar oficialii germani au făcut și ei, vineri, acuzații împotriva Statelor Unite.
Andreas Geisel, un înalt funcționar în statul Berlin, a declarat că SUA au comis un act de „piraterie modernă”, susținând că un lot de de măști de protecție destinate poliției din Berlin a fost deviat către SUA în timp ce se afla în tranzit la Bangkok.
Mai concret, o comandă de 200.000 de măşti de protecţie împotriva coronavirusului destinate poliţiei din Berlin a fost „confiscată” la Bangkok, au afirmat vineri autorităţile locale din capitala germană, care suspectează o intervenţie americană.
„Nu acesta este modul în care trebuie să-ți tratezi partenerii transatlantici”, a spus Geisel, adăugând că „până și în perioadele de criză globală, nu trebuie utilizate metode din Vestul sălbatic”. Conform mai multor publicaţii germane, echipamentele de protecţie au fost produse în China de compania americană 3M. Dar 3M a declarat vineri pentru CNN că „nu există dovezi care să sugereze că produsele 3M au fost confiscate”.
Poliția din Berlin a declarat pentru CNN că nu poate confirma dacă firma producătoare este sau nu 3M. În SUA, invocarea legii privind producția de apărare a îngreunat viața unor furnizori care aveau contracte în străinătate. Legea din 1950 conferă guvernului american puteri de rechiziționare în timpul urgențelor pentru a direcționa producția industrială către nevoile interne. Într-o declarație de joi, președintele Donald Trump a criticat 3M pentru că a încercat să exporte echipament de protecție.
Un înalt funcționar al Casei Albe a negat că administrația SUA a blocat 3M să trimită colete de măști în America Latină și Canada. Ce spune 3M: „Încetarea tuturor exporturilor de echipamente medicale produse în Statele Unite ar provoca probabil și alte țări să riposteze și să facă același lucru, așa cum au făcut deja unii”.
Mai mulţi preşedinţi de regiuni franceze au acuzat, la rândul lor, intervenţii americane prin care se oferă un preţ mai mare şi regiunile lor sunt private astfel de măşti pe care China s-ar fi angajat să li le vândă. SUA au afirmat joi că nu au achiziţionat niciodată din China măşti destinate Franţei.
În competiţia mondială şi nemiloasă pentru achiziţia de măşti, incidente survin uneori şi în interiorul Uniunii Europene, unde mai multe state au interzis exportul de material medical sau au decis rechiziţionări, precum Franţa.
Potrivit săptămânalului L’Express, Franţa a confiscat pe 5 martie pe teritoriul său măşti produse de firma suedeză Molnlycke şi care aveau ca destinaţie Spania şi Italia. Cehia, de asemenea, a confiscat măşti dintre care o parte trebuiau livrate în Italia.