Războiul pe reprezentarea României în străinătate. Traian Băsescu NU merge la summitul PPE, organizat înaintea Consiliului European, deși este trecut pe lista participanților

Publicat: 21 06. 2012, 18:09
Actualizat: 25 06. 2012, 00:11

Președintele Traian Băsescu este inclus pe lista participanților la summitul PPE care precede Consiliul European din 28-29 iunie, fiind menționat printre cei 16 membri ai Consiliului European care aparțin Partidului Popular European, se arată într-un comunicat.

UPDATE 18.00 Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al președintelui, a declarat pentru Mediafax că Traian Băsescu nu merge la summitul PPE din 28 iunie, deși este trecut pe lista participanților.


Cât despre Consiliul European propriu-zis, Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componența delegației României pentru această reuniune. Din delegație fac parte primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe și ministrul Afacerilor Europene, dar nu și pe președintele Traian Băsescu.

Legea privind cooperarea între Guvern și Parlament în domeniul afacerilor europene a primit, joi, raport de admitere din partea comisiilor din Senat, Parlamentul urmând a stabili cine merge la Consilul European, în cazul în care președintele și premierul nu ajung la un acord.

Senatorii din comisiile de administrație publică și afaceri europene au adus mai multe amendamente proiectului de lege transmis de Camera Deputaților, unde a fost adoptat tacit.

Propunerea senatorului PNL Ioan Ghișe ca delegația României la reuniunile Consiliului European să fie condusă de către premier, amendament propus la legea privind cooperarea dintre Guvern și Parlament în afacerile europene, a fost respinsă.

Potrivit modificărilor aduse proiectului de lege în comisiile reunite, conducătorul delegației României la reuniunile Consiliului European este președintele României sau primul-ministru al României.

Stabilirea conducătorului delegației României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvern și instituția prezidențială, cu cel puțin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.

Proiectul prevede că, în situația în care acordul privind participarea la Consiliul European nu se realizează în termen, Parlamentul, în ședința comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegației României la respectiva reuniune a Consiliului European.

Potrivit art. 20 alin. 1 din lege, Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, în termen de minimum 7 zile înainte de data desfășurării reuniunii Consiliului Europei, propunerea de mandat de negociere.

Primul-ministru sau, atunci când conducătorul delegației este președintele României, ministrul desemnat care face parte din delegația prezidențială, prezintă în plenul Parlamentului proiectul de negociere al României.

Parlamentul adoptă hotărârea privind mandatul de negociere pentru respectiva reuniune a Consiliului European.

În legea privind cooperarea între Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene a fost introdus un nou capitol, privind stabilirea de către Parlament a persoanelor nominalizate sau numite de către Guvern pentru funcțiile din cadrul instituțiilor UE.

Senatorii au mai stabilit că persoana care este propusă pentru funcția de membru al Comisiei Europene va fi audiată de comisiile reunite de specialitate din Parlament care vor da un aviz consultativ în acest sens.