Administrația de la Beijing a lansat o investigație privind practici neconcurențiale în cazul importurilor de carne de porc din Uniunea Europeană, în contextul amplificării tensiunilor comerciale bilaterale.
Ancheta a fost inițiată luni, a comunicat Ministerul Comerțului de la Beijing, citat de grupul media Bloomberg.
China este cea mai mare piață destinată exporturilor Uniunii Europene de carne de porc, deși vânzările au scăzut în ultimii ani din cauza capacităților excesive locale și a prețurilor mici. Cu toate acestea, volumul exporturilor europene de produse din carne de porc a atins 1,83 de miliarde de euro anul trecut, principalii beneficiari fiind Spania, Danemarca și Olanda.
Investigația este considerată reacția Beijingului la procedurile de verificare efectuate de Uniunea Europeană, care acuză China că acordă subvenții masive industriei auto, producătorilor de turbine eoliene și panouri fotovoltaice. Pe fondul anchetelor, Bruxellesul a anunțat impunerea de taxe vamale la importurile de mașini electrice chineze.
În ianuarie, China a lansat, la rândul său, o investigație în cazul băuturilor alcoolice europene.
Administrația de la Beijing a contestat vehement decizia Comisiei Europene de a impune taxe vamale asupra mașinilor electrice.
”Uniunea Europeană a ignorat realitatea și reglementările Organizației Mondiale a Comerțului, apelurile și mijloacele de intimidare aplicate de guvernele și industria anumitor state din cadrul Uniunii Europene. Concluziile Comisiei Europene sunt lipsite de fundament factual și juridic, ignorând faptul obiectiv că avantajele Chinei în materie de vehicule electrice provin din concurența deschisă. China îndeamnă Uniunea Europeană să corecteze imediat practicile greșite și își rezervă dreptul de a adopta toate măsurile necesare pentru protejarea companiilor chineze. China este preocupată puternic și nemulțumită, iar industria chineză este dezamăgită profund, opunându-se în mod determinat”, a transmis Ministerul chinez al Comerțului.
Comisia Europeană a stabilit în mod preliminar că producătorii de vehicule electrice din China beneficiază de pe urma unui sistem de acordare în mod incorect a subvențiilor, ceea ce generează dezechilibre în spațiul european.
Pe fondul intensificării tensiunilor, Germania a cerut evitarea unui război comercial între Uniunea Europeană și China.
”Taxele punitive ale Comisiei Europene se repercutează asupra firmelor germane și produselor specifice. Vehiculele electrice trebuie să devină mai ieftine prin concurență și prin piețe deschise (…), nu prin războaie comerciale”, a reacționat ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing.
Foto: Profimedia
Citește și: