„Îl credem pe cuvânt pe Benjamin Netanyahu că nu va permite înființarea unui stat palestinian pe parcursul noului mandat, astfel că ne gândim ce alte opțiuni sunt disponibile pentru a ne asigura că nu vom asista la o situație haotică în Orientul Mijlociu”, a declarat Obama.
Președintele SUA a evitat să spună dacă Statele Unite vor continua să blocheze în Consiliul de Securitate ONU eforturile Autorității Palestiniene în vederea creării unui stat.
„I-am spus premierului Netanyahu că îi va fi dificil să găsească o cale prin care să fie credibil în privința negocierilor israelo-palestinene. I-am spus premierului israelian că discursurile pe care le-a avut în ultimele zile de campanie intră în contradicție cu linia tradițională din Israel. Pentru că, deși Israelul este construit pe bazele teritoriale ale istoriei poporului evreu și este nevoie de o patrie evreiască, democrația israeliană are ca premisă tratarea în mod egal și corect a tuturor grupurilor etnice”, a subliniat Obama, după ce Benjamin Netanyahu a avut în campanie un discurs împotriva etnicilor arabi israelieni.
După ce a afirmat în campania electorală că se va opune creării unui stat palestinian, premierul Israelului a încercat să își nuanțeze declarațiile, afirmând că vrea „o soluție axată pe coexistența a două state” în conflictul israelo-palestinian, însă „în alte circumstanțe”. „Nu vreau o soluție axată pe un singur stat (cel israelian – n.red.). Vreau o soluție viabilă, politică, axată pe coexistența a două state. Însă, pentru a se ajunge la această situație, circumstanțele trebuie să se schimbe”, spus Netanyahu, al cărui partid – Likud – s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar israelian și va forma guvernul.
Benjamin Netanyahu promisese în ultima zi de campanie electorală că, dacă va reuși să se mențină în funcție, palestinienii nu vor putea crea un stat. „O retragere israeliană din teritorii… nu ar facilita crearea unui stat palestinian, ci ar face loc extremiștilor din grupul Stat Islamic”, avertiza Netanyahu, potrivit cotidianului Maariv. În plus, liderul israelian anunța că a aprobat extinderea unei colonii situate în apropiere de Ierusalim, într-o zonă disputată cu palestinienii. Netanyahu a prezentat harta noii colonii – Har Homa -, unde ar urma să fie construite 6.000 de locuințe.
Referindu-se la negocierile dintre marile puteri din Iran pe tema programului nuclear, Obama a apreciat că victoria liderului de dreapta israelian „nu va afecta semnificativ” discuțiile.
Relația dintre Barack Obama și Israel este afectată de mulți ani, pe fondul disensiunilor privind modul de soluționare a conflictului israelo-palestinian și în contextul negocierilor marilor puteri cu Iranul pe tema programului nuclear iranian. Netanyahu a cerut Statelor Unite să aibă o atitudine dură față de Iran, țară considerată o amenințare pentru securitatea Israelului. Recent, criza dintre Israel și Administrația Obama s-a amplificat, în contextul în care președintele Camerei Reprezentanților din SUA, republicanul John Boehner, l-a invitat pe premierul Netanyahu să rostească un discurs în Congres, în plină campanie electorală israeliană, spre nemulțumirea Administrației Barack Obama.