Reacția lui Putin după ce Ministrul de Externe i-a propus să expulzeze și el 35 de diplomați americani
Administrația Barack Obama a decis joi seară expulzarea a 35 de diplomați ruși din SUA după ingerințele ruse care ar fi facilitat victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidențial.
„Rusia nu va expulza pe nimeni ca reacție la măsurile luate de Washington contra Rusiei din cauza presupuselor atacuri cibernetice. Nu vom crea probleme pentru diplomații americani, nu vom expulza pe nimeni”, a declarat vineri Vladimir Putin, citat de agențiile de presă Interfax și Sputnik.
„Însă Rusia își rezervă dreptul de a riposta la noile sancțiuni americane. Moscova consideră măsurile neprietenești ale Administrației în exercițiu a SUA, condusă de Barack Obama, drept provocări menite să afecteze și mai mult relațiile cu Rusia”, a subliniat Putin.
„Nu vom interzice folosirea de către familiile diplomaților americani, de către copiii acestora a unor vile de vacanță. Mai mult, îi invit pe toți copiii diplomaților americani acreditați la Moscova la petrecerea de Revelion de la Kremlin”, a transmis Putin.
Rusia va stabili măsuri de relansare a relațiilor cu Statele Unite în funcție de linia politică a viitorului președinte american, Donald Trump, a subliniat Putin. Donald Trump, criticat pentru presupusa simpatie pentru Vladimir Putin, va fi instalat în funcția de președinte al SUA pe 20 ianuarie.
Ministerul rus de Externe îi propusese președintelui Vladimir Putin expulzarea a 35 de diplomați americani, ca reacție la o inițiativă similară anunțată joi seară de Statele Unite. „Bineînțeles că Rusia nu poate să nu răspundă la ofensele de acest tip, reciprocitatea este o regulă în diplomație și în relațiile internaționale”, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. „Astfel, Ministerul rus de Externe și oficiali ai altor instituții i-au prezentat președintelui rus sugestii privind declararea drept personae non gratae a 31 de diplomați ai Ambasadei Rusiei din Moscova și a patru diplomați de la Consulatul american din Sank-Petersburg”, a precizat Serghei Lavrov, citat de agenția Tass.
În plus, Ministerul rus de Externe cere închiderea unui complex de vacanță și a unui depozit de aprovizionare din Moscova, utilizate de diplomații americani.
Serghei Lavrov a catalogat drept lipsite de fundament acuzațiile Administrației Barack Obama privind implicarea Rusiei în scrutinul prezidențial american. „Administrația în exercițiu a SUA, condusă de Barack Obama, atribuie Rusiei toate păcatele grave, încercând să ne atribuie propriile lor eșecuri în materie de politică externă; acum, au formulat noi acuzații, lipsite de fundament, conform cărora statul rus s-ar afla în spatele încercărilor de influențare a campaniei electorale americane, lucru care ar fi condus la înfrângerea candidatului democrat”, Hillary Clinton, a declarat Serghei Lavrov.
Dmitri Medvedev, premierul Rusiei, a exprimat regret, vineri, că Administrația Barack Obama își încheie mandatul printr-o „agonie antirusă”, o referire la expulzarea de către Washington a 35 de diplomați ruși. „Este păcat că Administrația Barack Obama, care a început mandatul cu relansarea cooperării bilaterale, îl încheie printr-o agonie antirusă”, a transmis Dmnitri Medvedev, vineri, prin Twitter.
Statele Unite au anunțat, joi seară, expulzarea a 35 de diplomați ruși, închiderea a două misiuni diplomatice ruse, precum și sancțiuni vizând oficiali și entități de pe teritoriul Rusiei, pe fondul tensiunilor dintre Washington și Moscova după ingerințele ruse în campania electorală americană.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va avea o „reacție adecvată” la măsurile luate de Statele Unite, avertiza Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.