Prima pagină » Știri externe » Reacția „măcelarului din Balcani”, după ce a primit ÎNCHISOARE PE VIAȚĂ pentru GENOCID. Radovan Karagici susține că „s-a sacrificat” pentru sârbi

Reacția „măcelarului din Balcani”, după ce a primit ÎNCHISOARE PE VIAȚĂ pentru GENOCID. Radovan Karagici susține că „s-a sacrificat” pentru sârbi

Reacția „măcelarului din Balcani
Marko Sladojevici, unul dintre membrii echipei de avocați care a lucrat la apărarea lui Radovan Karagici, a transmis un mesaj din partea fostului președinte al Republicii Srpska, după condamnarea sa de la Haga, pentru sârbii din Bosnia și Herțegovina.

Marko Sladojevici vorbit în numele lui Radovan Karagici pentru RTRS, televiziunea puterii din Banja Luka, capitala administrativă a Republicii Srpska.

„Poporul sârb deja a câștigat. Și eu împreună cu el. A fost creată Republica Srpska (una dintre cele două entități teritoriale care compun Bosnia și Herțegovina – n.r.), iar poporul sârb este liber în propriul său stat. Sacrificiul pe care îl fac este mai mic decât al altora. Mii și mii de tineri au construit Republica Srpska cu prețul vieții. Mulți au devenit veterani cu dizabilități. Cele mai mari sacrificii sunt ale acelor mame ale căror fii și-au dat viața pentru libertatea poporului sârb. Acestea sunt adevăratele victime”, a declarat Sladojevici pentru RTRS, citându-l pe Radovan Karagici, transmite televiziunea sârbă RTV B92.

Judecătorii Mecanismului Tribunalului Penal Internațional al ONU au decis, miercuri, în apel, condamnarea la închisoare pe viață a lui Radovan Karadzici.

În 2016, Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie l-a condamant pe Radovan Karagici (73 de ani), supranumit „măcelarul din Balcani”, pentru rolul său jucat în masacrul de la Srebrenița din 1995, unde forțele Republicii Srpska au ucis peste 8.000 de musulmani.

Crimele comise la Srebrenița, în plin colaps al Iugoslaviei, au constituit cel mai amplu masacru din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Radovan Karagici a mai fost, de asemenea, acuzat de epurări etnice, în special prin strămutări de populație în mai multe orașe ale Bosniei și Herțegovina, violuri, precum și de terorizarea civililor în timpul Asediului din Sarajevo, considerat la acea dată cel mai lung asediu din istoria modernă – 1.425 de zile.

În cei trei ani de război interetnic, luptele purtate între bosniacii musulmani, sârbi și croați au lăsat în urmă peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane fără adăpost.

Radovan Karagici a denunțat dosarul său ca fiind un „proces politic” și a făcut apel pe 50 de puncte din condamnarea sa.

Autor

Citește și