Peste 20.000 de persoane au protestat duminică la Chișinău, denunțând legăturile lui Pavel Filip cu oligarhi puternici din țară.
Republica Moldova se confruntă cu o criză politică de peste un an, de când a fost descoperită dispariția din trei bănci a unui miliard de dolari, echivalentul unei optimi din PIB-ul țării.
În primul său interviu pentru presa internațională, Filip a declarat pentru BBC că demisia sa ar face și mai mult rău țării. „Ne-am putea regăsi într-o criză economică și socială profundă. Este posibil ca Republica Moldova să nu poată plăti salariile și pensiile timp de patru luni”, a afirmat el.
Filip a fost votat de Parlament în circumstanțe controversate săptămâna trecută, la câteva luni după ce fostul premier Vlad Filat a fost arestat pentru fraudă bancară, iar succesorul său, Valeriu Streleț, a fost demis printr-o moțiune de cenzură în octombrie.
Atât grupurile prooccidentale, cât și cele proruse îl acuză pe noul prim-ministru moldovean că se folosește de poziția aparent favorabilă apropierii de Uniunea Europeană pentru a ascunde corupția.
Filip a recunoscut că moldovenii nu mai au încredere în liderii lor și a cerut mai mult timp. El a recunoscut că politicienii au o ultimă șansă de a restaura încrederea opiniei publice în clasa politică.
„Noi înțelegem că oamenii nu mai cred populismul. Și le cer protestatarilor și partenerilor noștri internaționali să judece pomul nu după rădăcini, ci după fructe”, a subliniat premierul.
El a insistat că Republica Moldova nu va reduce programul de reforme stabilit în baza Acordului de asociere semnat cu UE în 2014.
Filip a avertizat de asemenea că nu va tolera protestele violente, după ce mai mulți protestatari au blocat duminică străzi din capitală.
„Orice acțiune din partea protestatarilor care va fi considerată o încălcare a legii va fi pedepsită”, a precizat șeful Guvernului moldovean.