Reacția Rusiei, după ce Partidul Patria a fost exclus din cursa electorală din Republica Moldova
„Apare întrebarea logică în ce măsură restricțiile impuse acestui partid de opoziție care, conform sondajelor de opinie preelectorale adună un rezultat important, corespund normelor și principiilor europene. Dar ce să așteptăm de la autoritățile unei țări în care membrii Curții Constituționale sunt cetățeni străini, care au decis recent că orice altor vector decât cel european este ilegal?”, menționează comunicatul de presă al instituției conduse de Serghei Lavrov, care adaugă că această campanie este una murdară.
Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova examinează sâmbătă dosarul excluderii Partidului Patria din cursa electorală, după ce Curtea de Apel Chișinău a luat joi această decizie împotriva formațiunii conduse de controversatul om de afaceri Renato Usatîi, acuzat că a folosit în campanie bani proveniți din străinătate, fapt interzis de legislație. Este vorba de o sumă de opt milioane de lei moldovenești (aproximativ 430.000 de euro). Curtea de Apel a dispus de asemenea încasarea în beneficiul statului a resurselor financiare suspecte.
Hotărârea Curții de Apel a fost luată după ce Comisia Electorală Centrală a cerut miercuri anularea deciziei prin care partidul lui Usatîi a fost înregistrat în campania electorală, la sesizarea Inspectoratului General de Poliție. Sesizarea conține materiale care confirmă folosirea în cadrul campaniei electorale a fondurilor nedeclarate public de către partidul lui Renato Usatîi.
Usatîi a negat acuzațiile și a declarat că este victima unui scenariu politic. El a precizat că nu a cheltuit banii care i-au fost trimiși de peste hotare. „Au fost transferați de o companie off-shore. Banii nu au ajuns în cont și evident că nu s-au cheltuit. Acest off-shore a fost fondat în octombrie 2014. În octombrie deja era clar care o să fie provocarea”, a spus politicianul. „Usatîi pur și simplu nu va pleca. Vor fi proteste”, a adăugat el.
Comisia Electorală Centrală a precizat miercuri că a primit o sesizare din partea Inspectoratului General de Poliție, care ar fi prezentat dovezi că Partidul Patria, condus de Renato Usatîi, ar fi utilizat în această campanie 8,1 milioane de lei moldovenești (aproximativ 430.000 de euro) proveniți din străinătate.
Totodată, partidul nu ar fi raportat acești bani Comisiei, așa cum era obligat să facă. Astfel, în demersul expediat Curții de Apel Chișinău, Comisia Electorală Centrală a solicitat excluderea acestui partid din cursă și confiscarea sumei respective de bani.
Documentele nu au precizat din ce țară ar fi primit bani formațiunea lui Usatîi, însă Codul Electoral menționează clar folosirea unor fonduri externe, printre motivele eliminării unui concurent electoral din cursă.
Partidul Patria este creditat cu 8 la sută din intențiile de vot, în timp ce pragul electoral pentru intrarea în Parlament este de 6 la sută. În general, experții consideră că formațiunea este capabilă să atragă votanți, grație charismei liderului, și din rândul celor nehotărâți. Sociologii nu au estimat încă impactul unei eventuale eliminări a acestuia din cursă, dar cel mai probabil voturile ar merge către formațiunea lui Igor Dodon, Partidul Socialiștilor din R.Moldova (PSRM).
Potrivit observatorilor, deși Usatîi era de multă vreme în vizorul autorităților, procedurile au fost lansate în ultima săptămână de campanie pentru ca acesta să nu mai poată participa, în caz de excludere din cursă, pe listele altei formațiuni politice.
Descris de presa de la Chișinău drept un personaj controversat – pentru implicarea în scandalul din 2011 de la UniversalBank și pentru legăturile cu oameni de afaceri și politicieni din Rusia, Renato Usatîi a devenit cunoscut în România după declarația sa privind intenția de a construi o replică a Marelui Zid Chinezesc la granița R.Moldova cu România.
La sfârșitul lunii septembrie, Usatîi a provocat o altă polemică, după ce a declarat că vrea să implementeze în Republica Moldova un sistem de conducere autoritar similar celui din Belarus. Totodată, Usatîi și-a declarat susținerea (inclusiv financiară) pentru referendumul organizat în februarie în Găgăuzia cu privire la procesul european al Republicii Moldova.