Reacția Rusiei după ce un distrugător american a ”apărut” în Marea Neagră
„Din când în când, nave americane sunt trimise în Marea Neagră. În mod evident, nu aprobăm acest lucru și în mod negreșit va duce la adoptarea unor măsuri de răspuns,” a declarat Andrei Kelin, șeful Departamentului de Cooperare europeană al Ministerului rus de Externe, citat de Sputnik News online.
Presa de stat din Rusia a relatat că distrugătorul american USS Porter a intrat în Marea Neagră, în urmă cu câteva zile, însă această mișcare a provocat îngrijorare la Moscova, deoarece nava a fost recent echipată cu un nou sistem de rachete.
Distrugătorul din clasa Arleigh Burke va efectua „operațiuni obișnuite în timpul unei desfășurări de rutină,” se afirmă într-un comunicat al Flotei a Șasea americane, citat de Sputnik News, în care se mai precizează că „navele americane efectuează în mod regulat manevre în regiunea Mării Negre, pentru a promova pacea și stabilitatea”.
Potrivit Flotei a Șasea, distrugătorul USS Porter mai are misiunea de a „îmbunătăți securitatea maritimă și stabilitatea, pregătirea și capabilitățile navale împreună cu statele aliate și partenere,” nava fiind desfășurată în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve.
Flota a Șasea reprezintă comandamentul forțelor navale americane în Europa și Africa, sediul central fiind la Napoli, în sudul Italiei.
Distrugătorul american USS Porter va face o escală în Portul Constanța, la finalul căreia, săptămâna viitoare, va participa și la o serie de exerciții în comun cu nave și marinari militari români, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, distrugătorul american va sosi, vineri, în Portul Constanța, unde va face o escală până pe 12 iunie, în timpul căreia sunt planificate antrenamente secvențiale pentru exersarea procedurilor standard de comunicații.
Distrugătorul american este programat să ancoreze și în portul Odesa din Ucraina.
În luna martie a acestui an, distrugătorul a fost prima navă americană care a testat un noul sistem de apărare antirachetă SeaRAM, dezvoltat în regim de urgență pentru a contracara o „noua amenințare rusă,” potrivit Institutului Naval american.
Oficialii Marinei SUA au mai anunțat că luna aceasta în Marea Mediterană vor fi desfășurate două portavioane, înaintea summit-ului NATO de la Varșovia, programat pentru luna iulie, informează Reuters.