Reacție dură a ambasadei Rusiei, după ce România a anunțat expulzarea unui diplomat rus. „Este manifestarea nebuniei politice colective”
„Cred că este foarte probabil că decizia luată este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales că nu există altă explicație plauzibilă”, se arată într-un comentariu al ambasadorului postat pe site-ul ambasadei Rusiei la București.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, luni, că a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României, ca urmare a atacului de la Salisbury.
„Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE considera că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe.
Sursa citată menționează că un diplomat rus este expulzat.
„Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României”, a anunțat MAE.
După decizia SUA de a expiza 60 de diplomați ruși, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a anunțat luni că 14 state membre UE au decis să expulzeze diplomați ruși ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.
Oficialul UE a mai declarat că nu este exclus ca în perioada următoare să fie luate măsuri suplimentare.
Potrivit agenției de știri Bloomberg, statele UE care au anunțat expulzarea unor diplomați ruși sunt: Franța (4 diplomați), Lituania (3), Cehia (3), Danemarca (2), Italia (2), Germania (4), Olanda (2), România (1), Polonia (4), Estonia (1), Letonia (1), Finlanda (1). În plus, Ucraina a anunțat că va expulza 13 diplomați ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie.
„Continuăm să criticăm acțiunile Guvernului rus, însă în același timp, astăzi, noi, europenii – alături de poporul rus – deplângem victimele tragicului incendiu din orașul Kemerovo din vestul Siberiei”, a mai declarat Tusk, făcând referire la incendiul care a cuprins un centru comercial din localitatea siberiană, în urma căruia peste 60 de persoane au decedat.
Rusia amenință cu măsuri simetrice
Deciziile unor țări din cadrul Uniunii Europene și Statelor Unite de a expulza diplomați ruși reprezintă „erori”, iar Rusia va răspunde simetric la aceste „provocări”, avertizează Administrația Vladimir Putin.
„Regretăm puternic deciziile a numeroase țări de a expulza diplomați ruși; ne vom ghida după principiul reciprocității. Deciziile de expulzare a diplomaților ruși sunt erori, iar referirile la cazul Serghei Skripal sunt total lipsite de fundament”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
„Transmitem un protest puternic față de hotărârile unor state UE și NATO de a expulza diplomați ruși. Vom avea o reacție simetrică. Vom pregăti măsuri în următoarele zile și vom da răspunsuri fiecărei țări. Considerăm că sunt măsuri neprietenești, care nu contribuie la stabilirea sarcinilor și intereselor de aflare a adevărului privind incidentul produs pe 4 martie în orășelul britanic Salisbury”, a comunicat Ministerul rus de Externe.
Numeroase state UE, inclusiv România, precum și Statele Unite și Canada au anunțat expulzări de diplomați ruși ca reacție la atacul chimic comis pe 4 martie în Marea Britanie, atribuit Moscovei, care neagă orice implicare.