Prima pagină » Știri externe » Reacție dură a FMI: Grecia este cel mai necooperant stat cu care am lucrat vreodată

Reacție dură a FMI: Grecia este cel mai necooperant stat cu care am lucrat vreodată

Reacție dură a FMI: Grecia este cel mai necooperant stat cu care am lucrat vreodată
Reacție dură a FMI: Grecia este cel mai necooperant stat cu care am lucrat vreodată

Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, inspectorii tehnici ai FMI și reprezentanți ai celorlalți doi mari creditori ai Greciei, respectiv Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, s-au plâns marți de lipsa de cooperate din partea autorităților elene.

Aceștia au acuzat guvernul de la Atena că nu se ține de cuvânt în privința măsurilor agreate la finele lunii februarie, când creditorii au aprobat prelungirea cu patru luni a pachetului de finanțare acordat Greciei.

Experții FMI au declarat că atitudinea Greciei față de creditori este inacceptabilă, iar mai mulți inspectori financiari din Germania au comparat eforturile echipei pentru a convinge guvernul elen să întocmească un program riguros de politici economice cu „încercarea de a călări un cal mort”, au declarat sursele menționate.

Statele Uniunii Europene sunt din ce în ce mai îngrijorate că lipsa de cooperare a guvernului condus de Alexis Tsipras pentru găsirea unei soluții în privința datoriilor Greciei ar putea forța țara să părăsească zona euro, în condițiile în care Tsipras refuză să adopte măsuri care să deblocheze noi fonduri din pachetul extern de 240 de miliarde de dolari.

Datoriile totale ale Greciei se ridică în prezent la aproximativ 315 miliarde de dolari.

Tsipras se va întâlni joi la un summit european cu cu președintele BCE Mario Draghi, cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande și președintele CE Jean-Claude Juncker pentru a încerca să ajungă la un compromis politic ca să dezamorseze situația actuală.

Între timp, guvernul de la Atena se străduiește să găsească fonduri pentru plata unor datorii de peste 2 miliarde de euro scadente la finele săptămânii.

Marți, guvernul a înaintat Parlamentului un plan de creștere a lichidităților care include stimulente ca restanțierii să-și plătească taxele înainte de 27 martie, când autoritățile trebuie să asigure fondurile de salarii și pensii.

Miercuri, Grecia a atras 1,3 miliarde de euro prin vânzarea de certificate de trezorerie pe 13 săptămâni, la un randament în stagnare. Emisiunea va fi redeschisă joi pentru o sesiune de licitații non-competitive, la care autoritățile vor să vândă titluri de încă 300 de milioane de euro.

Banii vor fi folosiți pentru rostogolirea unor certificate pe termen scurt de 1,6 miliarde de euro, care ajung la scadență vineri.