Potrivit Gardienilor Revoluției, armata de elită iraniană, obiectivul acestor manevre este de a arăta „pregătirea țării de a se confrunta cu amenințările” și „sancțiunille umulitoare” împotriva sa.
Un comandant din cadrul Gardienilor Revoluției a spus că Iranul își va folosi rachetele dacă îi este amenințată securitatea.
„Muncim zi și noapte pentru securitatea Iranului”, a spus șeful unității aerospațiale din cadrul Gardienilor Revoluției, generalul Amir Ali Hajizadeh, potrivit agenției de presă Tasnim.
„Dacă vedem cel mai mic pas greșit din partea inamicilor, rachetele noastre vor cădea peste capetele lor”, a adăugat el.
Administrația Donald Trump a dispus, vineri, sancționarea a 13 persoane și a 12 companii din Iran ca reacție la recentul test balistic efectuat de Teheran. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a transmis un nou avertisment Iranului, acuzând regimul islamist de la Teheran că „nu va fi atât de amabil” cum a fost predecesorul său, Barack Obama. „Iranul practică jocul cu focul, nu apreciază cât de amabil a fost președintele Barack Obama cu ei. Dar eu nu voi fi așa!”, a transmis vineri Donald Trump prin Twitter.
În pofida acestei tensiuni în creștere, șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, a dat asigurări că țara sa nu este „impresionată de amenințări” și că nu va „declanșa niciodată un război”.
Iranul exclude varianta de a renunța la ceea ce el numește dreptul suveran de a testa rachete care transportă arme „convenționale” și care nu sunt nucleare, destinate exclusiv apărării terotoriului său în fața „inamicilor”.
Marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Rusia, China, Franța și Germania) au semnat acordul nuclear cu Iranul în 2015, dar documentul a fost criticat dur atât de Israel, cât și de noul președinte al SUA, Donald Trump.