Reacție dură a lui Trump, după problemele de sănătate ale angajaților ambasadei SUA la Havana
Secretarul american de stat Rex Tillerson a precizat că decizia a fost luată din cauza „eșecului Cubei de a lua măsurile necesare” pentru a proteja personalul american din Cuba care a fost vizat de „atacuri” misterioase care le-au afectat sănătatea.
Oficiali din Departamentul de Stat al SUA au declarat că expulzările sunt măsuri reciproce, nu de pedeapsă, menite să garanteze că ambasadele SUA și Cuba au „niveluri echitabile de personal”, în timp ce investigațiile continuă în privința „atacurilor inexplicabile asupra sănătății”.
Ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez, consideră că este „o decizie nejustificată” și a acuzat Statele Unite de cooperare insuficientă cu autoritățile cubaneze privind incidentele în cauză, cerând Washingtonului să înceteze politizarea problemei.
La 29 septembrie, Statele Unite au anunțat reducerea drastică a prezenței diplomatice în Cuba și a avertizat cetățenii americani să nu viziteze insula condusă de comuniști, pe fondul unor atacuri care au cauzat pierderea auzului, amețeli și oboseală în rândul a 22 de angajați ai ambasadei SUA.
Ambasada a oprit operațiunile regulate privind vizele pentru cubanezii care doresc să viziteze Statele Unite și oferă doar servicii de urgență pentru cetățenii americani din Cuba.
„Până când guvernul Cubei poate asigura securitatea diplomaților noștri din Cuba, ambasada noastră va fi redusă la personalul de urgență pentru a minimaliza numărul de diplomați expuși riscului. Continuăm să menținem relațiile diplomatice cu Cuba și vom coopera cu această țară pe măsură ce urmărim ancheta privind aceste atacuri”, a precizat Rex Tillerson.
În luna septembrie, președintele american Donald Trump a numit guvernul cubanez „corupt și destabilizator”, în discursul său de la sediul ONU.