Reacție dură a UE după ce Catalonia și-a declarat independența: ce mesaj transmite Bruxelles-ul Spaniei
„Nu aș dori ca mâine UE să se compună din 95 de state”, a mai afirmat Juncker, adăugând că Uniunea Europeană „nu ar trebui să se implice în ceea ce este o dezbatere internă în Spania”.
La rândul său, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a declarat că Uniunea Europeană nu recunoaște independența Cataloniei.
„Sper că Guvernul Spaniei va prefera forța argumentelor, nu argumentul forței”, a adăugat Donald Tusk.
Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri după-amiază proclamarea independenței. În replică, Senatul Spaniei a dispus suspendarea autonomiei Cataloniei.
Guvernul Spaniei a decis dizolvarea Executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, și a Parlamentului regional, a anunțat vineri seară premierul spaniol, Mariano Rajoy, precizând că au fost luate măsuri pentru preluarea controlului direct asupra regiunii separatiste.
„Trăim o zi tristă. Guvernul Spaniei a adoptat măsuri pentru a evita sechestrarea inadmisibilă a catalanilor și desprinderea unei părți a teritoriului Spaniei”, a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais.
„Primele măsuri sunt următoarele: funcția de premier al Guvernului catalan, cea de vicepremier și toate celelalte funcții guvernamentale regionale au fost desființate”, a precizat premierul Spaniei.
De asemenea, Mariano Rajoy a dispus organizarea de alegeri anticipate în Catalonia: „Am decis să convoc alegeri libere, transparente și legale cât mai curând posibil. Am sperat că nu vom ajunge niciodată la această situație”.
Parlamentul Cataloniei a fost dizolvat, iar alegerile regionale anticipate vor avea loc pe 21 decembrie.