REACȚIE. Norvegia se apără în scandalul focarului de coronavirus din Beijing. ”Infecţia nu provine de la somonul nostru”

Publicat: 17 06. 2020, 16:16
Noul focar de infecție din China, puțin probabil să provină de la somonul norvegian

Guvernul norvegian a reacționat, miercuri, în cel mai recent scandal internațional, legat de sursa infectării cu coronavirus din noul focar din China. În Beijing a început testarea a zeci de mii de locuitori în contextul descoperirii, într-un interval de cinci zile, a 106 persoane recent infectate. Asta după ce noul coronavirus părea să fi fost eliminat din China.

„Nu există dovezi că virusul provine din produse marine importate”

Norvegia susține că somonul său nu este la originea creşterii numărului infectărilor cu noul coronavirus din capitala Chinei, Beijing. ”Problema este în curs de soluţionare”, a spus ministrul norvegian al pescuitului, Odd Emil Ingebrigtsen.

Responsabili chinezi şi norvegieni s-au întâlnit marţi şi au ajuns la concluzia că somonul norvegian cel mai probabil nu se află la originea cazurilor de COVID-19 confirmate săptămâna trecută ca având originea în piaţa Xinfadi din Beijing, a adăugat oficialul norvegian. Conform presei chineze, virusul a fost detectat în piaţa Xinfadi pe planşele pe care era tranşat somonul din import.

Experţii epidemiologi sunt de părere că este puţin probabil ca somonul să fie la originea infecției cu COVID-19, potrivit Reuters. ”Cred că infecţia nu provine de la somon, ci ar fi mai degrabă o contaminare a produsului ori a instrumentelor de către oameni”, afirmă Bjorn Olav Kvamme, şeful secţiei sanitare a Institutului norvegian pentru cercetări marine, subliniind însă inexistenţa unor studii despre posibilitatea ca peştii să propage virusul.

La rândul său, epidemiologul-şef al Centrului chinez pentru controlul şi prevenirea maladiilor, Wu Zunyou, a apreciat că descoperirea virusului pe o planşă de tranşat ”nu este suficient pentru a dovedi că el provine din produse marine importate” şi în acest caz virusul ”ar fi putut proveni de la o persoană infectată”.

Autorităţile municipale de la Beijing au anunţat luni că oraşul este plasat „în stare de război”

Peste 100.000 de lucrători supraveghează 7.120 de comunităţi învecinate – dintre care mai mult de 20 au fost izolate – pentru a evita o răspândire masivă a noului coronavirus în rândul populaţiei.

Întregul personal şi cei care s-au aflat în contact apropiat cu cazurile confirmate din piaţa Xifandi – care ocupă o suprafaţă de 112 de hectare şi are 1.500 de angajaţi şi peste 4.000 puncte de vânzare – trebuie să rămână acasă şi să se supună unui test de coronavirus în unul dintre centrele abilitate din Beijing.

OMS: Ipoteza legată de somon nu este cea mai plauzibilă

Originile focarului de COVID-19 din Beijing sunt incerte, au declarat, luni, oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceştia spun că ipoteza că ar fi pornit de la somonul importat nu este cea mai plauzibilă.

Mai multe cartiere din capitala Chinei au fost închise şi s-au impus măsuri stricte de control. Şcolile au fost închise şi oamenilor li s-a cerut să se testeze pentru noul coronavirus, după ce ţara a înregistrat o creştere neaşteptată a cazurilor legate de cea mai mare piaţă alimentară angro din Asia.

China, un important importator de fructe de mare şi carne, a oprit cumpărăturile de la furnizorii europeni de somon din cauza temerilor legate de noul coronavirus.