Reacțiile Franței și Germaniei, după ce Cameron a anunțat referendumul de despărțire a Marii Britanii de UE
François Hollande și-a „manifestat dorința” miercuri, într-o ședință a Consiliului de Miniștri, ca Marea Britanie să „rămână în cadrul UE”, în contextul în care David Cameron a promis să organizeze, la orizontul lui 2017, un referendum pe această temă, a anunțat Guvernul, relatează AFP.
„Președintele Republicii și-a manifestat, evident, dorința ca Marea Britanie să rămână în cadrul Uniunii Europene”, a declarat Najat Vallaud-Belkacem, purtătorul de cuvânt al Guvernului, subliniind, în plus, că „a fi un membru al Uniunii Europene prezintă obligații”, inclusiv „solidaritatea”.
Germania dorește ca Marea Britanie să rămână un „membru activ și constructiv” al UE
Germania dorește ca Marea Britanie să rămână un „membru activ și constructiv” al Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul german de Externe Guido Westerwelle, reacționând față de proiectul unui referendum asupra menținerii țării sale în UE, relatează AFP.
„Germania vrea ca Marea Britanie să rămână un membru activ și constructiv al Uniunii Europene”, a declarat Westerwelle, insistând asupra faptului că Europa nu este „suma intereselor naționale”, ci o „comunitate de destine”.
O Europă „de ales à la carte nu este o opțiune”, a insistat șeful diplomației germane, într-o alocuțiune susținută în germană și engleză.
Omologul său francez Laurent Fabius a apreciat anterior că „nu putem face o Europă Ã la carte”.
„În fața globalizării, noi, ca europeni, ne aflăm cu toții în aceeași barcă”, a spus el.
„Nu avem nevoie de mai puțină, ci de mai multă integrare (…). Avem nevoie de un nou angajament pe principiul subsidiarității. Nu trebuie ca totul să fie decis la și de către Bruxelles”, a adăugat Westerwelle.
Premierul britanic David Cameron a promis, în cazul în care va fi reales, că va organiza, la orizontul lui 2017, un referendum asupra apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană, într-un discurs susținut miercuri, în care a îndemnat la o recentrare „pe piața unică” a relației țării sale cu UE.