Rebelii și armata ucraineană se pregătesc de BĂTĂLIA PENTRU DONEȚK
Mai mulți lideri separatiști și-au declarat determinarea să lupte, după o „retragere tactică”, afirmând că apărarea orașului Donețk, capitala bazinului minier Donbas, va reprezenta un punct de cotitură în conflictul cu forțele Kievului.
Orașul era calm luni dimineață și nu se observau pregătiri militare sau o prezență crescută a persoanelor înarmate pe străzile din centru, unde se aflau puțini oameni. Transportul în comun funcționa normal, în timp ce numeroase magazine și restaurante erau închise, iar bancomatele nu funcționau și în unele cartiere era oprită furnizarea de apă caldă.
Lupte au fost însă semnalate de rebeli la Saur Mogila, o zonă strategică din apropiere de Donețk, unde rebelii au desfășurat un batalion de voluntari „Azov”. Incidentul nu a fost confirmat de autoritățile ucrainene.
Potențialul militar al rebelilor, al căror număr s-ar ridica în total la câteva mii de combatanți în regiunile Donețk și Lugansk și, potrivit Kievului, ar fi susținuți de voluntari recrutați în Rusia, este dificil de estimat. Coloane ale unor mașini care transportau sute de persoane au fost observate intrând în Donețk în cursul weekendului, precum și blindate și camione echipate cu tunuri antiaeriene.
Apărarea unui oraș atât de mare precum Donețk nu este un lucru ușor, iar rebelii au ridicat puncte de control consolidate pe principalele artere. Jurnaliștii AFP venind din partea de nord au reușit însă să intre cu mașina duminică în oraș fără să fie controlați.
– Gherilă urbană?
În acest context, armata ucraineană, Garda Națională și formațiunile de voluntari care însoțesc forțele Kievului, vor avea o misiune dificilă. Orașul Donețk are un milion de locuitori, iar președintele ucrainean Petro Poroșenko s-a angajat solemn să nu pună în pericol viața civililor. Intrarea în oraș cu tancuri și blindate i-ar expune pe locuitori la tirurile de armă antitanc, aflate în posesia rebelilor, după cum a arătat arsenalul confiscat la Slaviansk. În plus, un eventual război de gherilă urbană, evocat de insurgenți, ar provoca o baie de sânge.
În acest condiții, noii lideri ai armatei ucrainene, ministrul Apărării, Valeri Gheleței, și șeful de Stat Major, Viktor Mujenko, pot opta pentru un asediu? O astfel de opțiune ar fi dificilă în plan militar, uman și politic, deoarece ar fi luată ostatică populația, iar autoritățile de la Kiev nu doresc să susțină cauza separatiștilor.
Potrivit fostului ministru interimar al Apărării, Mihailo Koval, în prezent adjunct în Consiliul pentru securitate națională și apărare, strategia, pregătită chiar de președintele Petro Poroșenko, ar consta în stabilirea unei „blocade” atât la Donețk, cât și la celelălalt oraș controlat de rebeli, Lugansk. O astfel de „blocadă completă” i-ar forța pe rebeli să depună armele, a apreciat el, într-o intervenție televizată.
De fapt, într-o prezentare a situației publicată luni de liderul insurgenților, Denis Pușilin, forțele loialiste, considerate drept „ucrofasciste” sau „naziste” strâng rândurile în jurul orașului. Prezente de la începutul conflictului în partea de vest a orașului Donețk, și-au menținut controlul asupra aeroportului, unde au avut loc sporadic lupte, și se apropie prin partea de nord, după ce au preluat controlul la Slaviansk, Kramatorsk, Konstiantinika și Artemivsk, la 60 de kilometri de Donețk.
Marea necunoscută rămâne dacă locuitorii din Donețk sunt dispuși să-i sprijine pe combatanții insurgenți.
Peste 2.000 de susținători ai „Republicii populare Donețk” au participat, duminică, la o manifestație în centrul orașului, unde și-au anunțat intenția de a apăra orașul și sprijinul pentru „strelkovski”, susținătorii liderului militar al separatiștilor, Igor Strelkov, care, potrivit Kievului, ar fi ofițer ar serviciilor militare ruse de informații.
Între timp, eforturile diplomatice pentru soluționarea conflictului, care a provocat aproape 500 de morți în trei luni, par să se afle în impas.
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat că o reuniune cu participarea reprezentanților Ucrainei, Rusiei și OSCE a avut loc duminică la Kiev, dar nu au fost făcute declarații în legătură cu o eventuală prezență a rebelilor la discuții, iar participanții s-au limitat să „sublinieze importanța unor progrese concrete pentru soluționarea pașnică” a crizei ucrainene.