În cadrul unui discurs adresat membrilor partidului său Dreptate și Dezvoltare (AKP), Erdogan a spus că în cadrul consulatului general al Turciei la Ierusalim există deja un ambasador.
„Pentru că (Ierusalimul de Est) este sub ocupație nu putem merge deocamdată acolo să deschidem o ambasadă. Cu ajutorul divinității, se apropie ziua în care în mod oficial ne vom deschide ambasada acolo”, a declarat Erdogan, fără a indica un interval de timp precis.
Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel după ce a preluat controlul asupra zonei în urma războiului din 1967, o acțiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internațională. Ierusalimul este venerat de către evrei, creștini și musulmani deopotrivă.
Președintele turc a mai declarat că evreii nu au dreptul să-și „însușească” Ierusalimul, care este „capitala musulmanilor”, iar decizia Administrației Donald Trump „a urmat o logică sionistă”.
Vineri, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că va lansa o inițiativă în cadrul Națiunilor Unite pentru a anula decizia SUA cu privire la recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. Poziția Turciei este susținută de către 48 de state majoritar musulmane.
Președintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să inițieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.
Aprobarea de către Statele Unite a cerinței Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala țării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul orașului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internațională nu recunoaște suveranitatea israeliană asupra întregului oraș Ierusalim.