Recep Tayyip Erdogan vrea organizarea unui summit Turcia-UE până la finalul lunii iunie

Publicat: 09 02. 2021, 11:05
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan / Sursa foto: Shutterstock

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că și-ar dori organizarea unui summit între țara sa și Uniunea Europeană în prima jumătate a acestui an.

Declarația acestuia a fost făcută în cadrul unei videoconferințe cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.

„Preşedintele Erdogan a reiterat dorinţa organizării unui summit Turcia-UE înaintea încheierii preşedinţiei portugheze (a Consiliului Uniunii Europene, n. red.), potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale de la Ankara.

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, deţinută în prezent de Portugalia, ţară pe care Ankara o consideră „prietenă”, se încheie la sfârşitul lunii iunie.

 

 

Relațiile dintre Ankara și Bruxelles, tensionate

În ultimul a, relațiile dintre Bruxelles șși Ankara au fost foarte tensionate. În decembrie, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți în cadrul unui summit la Bruxelles, au decis să sancționeze „acțiunile ilegale și agresive” ale Turciei în Mediterana de Est, acțiuni care au dus la un conflict diplomatic serios cu Grecia și Cipru.

La jumătatea lunii iauarie, Recep Tayyip Erdogan a vorbit despre dorința sa de normalizare a relațiilor cu Uniunea Europeană, dar liderii europeni au cerut autorităților turce „gesturi credibile și eforturi durabile” pentru a se pronunța pe acest subiect. Subiectul va fi discutat în cadrul summit-ului liderilor europeni programat pentru 25-26 martie.

Erdogan: Turcia își dorește o relație pozitivă cu Uniunea Europeană

În cadrul discuției de luni, Erdogan i-a comunicat cancelarului Germaniei, Angela Merkel, „determinarea” sa de a menține un „spirit pozitiv” în relațiile cu Uniunea Europeană.

În replică, Angela Merkel a salutat „semnalele pozitive recente și evenimentele (recente) din Mediterana de Est”, potrivit unui comunicat dat publicității în cursul zilei de luni de Guvernul de la Berlin.

Chiar și așa, normalizarea relațiilor dintre Ankara și Bruxelles se anunță a fi una dificilă, într-un moment în care o mişcare de protest studenţească sever reprimată agită Turcia.

De altfel, Uniunea Europeană a solicitat, în cursul zilei de joi, eliberarea imediată a studenților arestați în urma mișcărilor de protest și s-a declarat „serios îngrijorată” de acțiunile autorităților și de situația statului de drept din Turcia.