Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că el și omologul său american, Joe Biden, trebuie să profite de întâlnirea pe care o vor avea luni în cadrul summit-ului NATO de la Bruxelles pentru a depăși problemele din trecut, inclusiv cele apărute după ce Ankara a cumpărat rachete S-400 rusești.
Duminică, înainte să plece spre Bruxelles, Erdogan a declarat că se așteaptă la o „abordare necondiționată” din partea Statelor Unite la prima întrevedere a sa cu Biden, informează site-ul agenției Agerpres.
De asemenea, liderul de la Ankara a informat că va discuta cu omologul său american și despre recunoașterea de către Casa Albă a masacrului din 1915 asupra armenilor din fostul Imperiu Otoman drept „genocid”, decizie care a dus la apariția unor nemulțumiri la nivel înalt în Turcia.
SUA au anulat vânzarea a 100 de avioane F-35 către Ankara după achiziţia de către Turcia a unor rachete S-400 ruseşti în 2019. Erdogan a acuzat Washingtonul că nu şi-a respectat promisiunile privind rachetele alternative Patriot americane.
Agenția de presă Reuters notează că Recep Tayyip Erdogan, care s-a bazat pe o relație personală foarte apropiată cu fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, pentru a aplana crize din trecut, este nemulțumit de atitudinea tot mai critică și mai distantă a noii Administrații de la Washington.
Potrivit aceleiași surse, Erdogan a fost nevoit să aștepte trei luni după învestirea lui Joe Biden pentru a avea o primă discuție cu acesta din urmă. De altfel, prima convorbire dintre cei doi lideri a avut loc în aprilie, atunci când președintele american l-a informat pe omologul său turc despre intenția de recunoaștere a genocidului armean.
Ankara a respins ideea utilizării termenului de „genocid” și respinge acuzațiile potrivit cărora trupele otomane au încercat exterminarea armenilor.
Turcia vorbește despre masacre reciproce, pe fondul războiului civil din acea perioadă și a foametei, care au făcut sute de mii de morți în ambele tabere.
Congresul Statelor Unite ale Americii a recunoscut genocidul armean în luna decembrie 2019, printr-un vot simbolic. Textul documentului prin care Congresul a recunoscut genocidul armean a fost susținut atât de congresmeni democrați, cât și de congresmeni republicani. Cu toate acestea, documentul a fost blocat de mai multe ori de către susținătorii republicani ai fostului lider de la Casa Albă, Donald Trump.