Economia Franței s-a contractat mai puțin decât se credea inițial în primul trimestru, dar s-a afundat în recesiune, iar cele mai rele lucruri abia acum vor veni, anunță Reuters, citând datele oficiale.
Cea de-a doua cea mai mare economie din zona euro a scăzut 5,3% în primele trei luni ale anului față de trimestrul precedent, a declarat agenția oficială de statistică, revizuind estimarea inițială de 5,8%, informează agenția de presă MEDIAFAX.
Aceasta este cea mai mare scădere trimestrială din 1968, când țara a fost cuprinsă de tulburări civile, proteste în masă și greve generale.
Economia înregistrase deja un minus de 0,1% în al patrulea trimestru, după o serie de greve declanșate în urma reformei pensiilor, ceea ce înseamnă că Franța a intrat în recesiune tehnică, definită drept două trimestre consecutive de contracție.
Guvernul a impus unele dintre cele mai stricte restricții din Europa de la jumătatea lunii martie, închizând mari părți ale economiei până la ridicarea acestora, la 11 mai.
Deși activitatea economică revine treptat, INSEE a estimat la începutul acestei săptămâni că economia se poate contracta cu 20% în al doilea trimestru.
Restricțiile au redus cheltuielile gospodăriilor, în mod tradițional motorul creșterii franceze, iar scăderea a accelerat în al doilea trimestru. Cheltuielile de consum au scăzut cu un nivel record de 20,2% în aprilie, după reducerea din martie, de 16,9%.
Și unele companii franceze sunt afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19. Constructorul auto francez Renault a anunțat concedieri masive în încercarea de a readuce compania pe profit. Totodată, gigantul auto a anunțat că plănuiește reduceri de cheltuieli de două miliarde de euro, în condițiile în care compania era deja afectată de o scădere a vânzărilor încă dinaintea izbucnirii crizei provocate de pandemia de COVID-19.
Recent, ministrul francez al Finanțelor, Bruno le Maire, a declarat că Renault ar putea să dispară dacă nu va primi curând ajutor pentru a face față crizei