În ultimele trei luni ale lui 2018, economia italiană s-a contractat cu 0,2%, după un declin de 0,1% în al treilea trimestru, potrivit datelor biroului de statistici Istat, citate de BBC.
Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că această contractare a economiei va continua în 2019.
La nivelul UE, creșterea economică în 19 țări din zona euro arată semne de slăbiciune.
Creșterea în zona euro a rămas la 0,2% în ultimul trimestru din 2018, similară cu cea din trimestrul anterior și în concordanță cu estimările analiștilor.
Cifrele Eurostat au indicat că în Uniunea Europeană, formată din 28 de state, luată ca întreg, creșterea în al patrulea trimestru a fost de 0,3%.
Statisticile arată că, la nivelul Italiei, sectorul agricol, sectorul forestier, sectorul piscicol și industria au contribuit la încetinirea creșterii economice, în timp ce creșterea exporturilor nete nu a reușit să contrabalanseze alte pierderi.
Coaliția de guvernământ din Italia a fost obligată să revizuiască bugetul pentru 2019, luna trecută, după ce Comisia Europeană a manifestat îngrijorări față de impactul asupra datoriilor țării.
Italia are cea mai mare datorie guvernamentală din UE, de peste 2,3 trilioane euro și a patra cea mai mare datorie guvernamentală din lume.
Povara îndatoririi ca procent din activitatea economică anuală este a doua cea mai mare la nivelul UE, după Grecia, care înregistrează 132%.
Săptămâna trecută, președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că datele privind economia din zona euro au fost mai modeste decât estimările și riscurile asupra creșterii economice sunt tot mai mari.
Potrivit INSTAT, în Italia trăiau, la sfârșitul anului 2017, un număr de 1.190.091 români, din care 505.961 bărbați și 684.130 femei.