Prima pagină » Știri externe » Recitalul unui celebru pianist, ANULAT după o remarcă legată de războiul din Gaza. Ce a spus artistul

Recitalul unui celebru pianist, ANULAT după o remarcă legată de războiul din Gaza. Ce a spus artistul

Recitalul unui celebru pianist, ANULAT după o remarcă legată de războiul din Gaza. Ce a spus artistul
Recitalul unui celebru pianist, anulat după o remarcă legată de războiul din Gaza. Ce a spus artistul

Orchestra Simfonică din Melbourne (MSO) a anulat viitorul recital al pianistului Jayson Gillham după comentariile pe care acesta le-a făcut despre războiul din Gaza.

Gillham a prezentat în premieră, duminică, o piesă scrisă de un compozitor ca un omagiu adus presei palestiniene.

El urma să interpreteze din nou lucrarea pe scena MSO joi, dar instituția de cultură a transmis că programul va fi modificat, arată BBC.

Ce s-a întâmplat de fapt

Decizia a venit după ce, la premieră, pianistul a spus, înainte de a începe recitalul, că Israelul a ucis peste 100 de jurnaliști de la începutul războiului.

Un purtător de cuvânt al lui Gillham a declarat pentru ABC că nu va comenta decizia instituției „din respect pentru MSO și relația continuă cu ei”.

Gillham – care este prezentat pe site-ul MSO drept „unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale” – s-a născut în Australia, dar locuiește în Marea Britanie.

La concertul de duminică, el a interpretat o serie de lucrări, de la Beethoven la Chopin.

El a cântat inclusiv lucrarea „Witness”, scrisă de compozitorul australian Connor D’Netto. MSO transmite că adăugarea acestei piese în repertoriu a fost una de ultimă oră.

„În ultimele 10 luni, Israelul a ucis peste 100 de jurnalişti palestinieni”, a spus Gillham înainte de a începe să cânte.

El a mai vorbit și despre o serie de „asasinări țintite ale jurnaliștilor de seamă” care călătoreau în vehicule de presă marcate sau purtau jachete de identificare.

„Uciderea jurnaliștilor este o crimă de război în dreptul internațional și este făcută într-un efort de a preveni documentarea crimelor de război și difuzarea informațiilor în lume”, a adăugat el.

Cum reacționează instituția

Într-un e-mail adresat sponsorilor, reprezentanții MSO au transmis că au fost luați prin surprindere de comentariile lui Gillham și că acesta i-a pus într-o „situație dificilă”.

„MSO nu acceptă utilizarea scenei noastre ca platformă pentru exprimarea opiniilor personale”, transmite instituția de cultură.

Aproape 40.000 de palestinieni au fost uciși de la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, o organizație independentă care promovează libertatea presei, transmite că 113 dintre aceștia erau jurnaliști.

MSO a transmis și că Gillham nu ar fi trebuit să facă aceste declarații fără a se consulta în prealabil cu reprezentanții instituției.

„Remarcile domnului Gillham au depășit sfera contractului său”, a transmis un purtător de cuvânt al Orchestrei Simfonice.

Decizia MSO a fost criticată dur și pe rețelele sociale, mai notează sursa citată.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și