Recomandarea Comisiei Europene în legătură cu firmele care au legături cu paradisurile fiscale
Comisia Europeană a făcut o serie de recomandări statelor din Uniunea Europeană, în legătură cu sistarea acordării de ajutoare financiare către anumite companii. Vizate sunt firmele care au legături cu țările din paradisurile fiscale. Conform Comisiei, aceste firme nu ar trebui să beneficieze de sprijin financiar.
Recomandarea Comisiei, soluție împotriva evaziunii fiscale
„Recomandarea își propune să ofere statelor membre un model, conform cu legislația UE, referitor la prevenirea utilizării asistenței din fonduri publice pentru operațiuni de fraudă fiscală, evaziune fiscală, evitare a obligațiilor fiscale sau spălare a banilor ori pentru finanțarea terorismului”, scrie în recomandarea oferită de Comisie.
Pozițiile liderilor europeni
Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, s-a poziționat prompt împotriva acordării de sprijin financiar pentru companiile care evită plata obligațiilor fiscale.
„Nu este acceptabil, mai ales în acest context, ca întreprinderile care beneficiază de sprijin public să recurgă la practici de evitare a obligațiilor fiscale ce implică paradisuri fiscale. Aceasta ar constitui o utilizare abuzivă a bugetelor naționale și a bugetului UE, în detrimentul contribuabililor și al sistemelor de securitate socială”, a declarat Vestager.
Și comisarul pentru economie, Polo Gentiloni, a avut o poziție clară față de acordarea de sprijin financiar către categoria de companii amintită mai sus.
„Această criză ne-a lovit pe toți deopotrivă și de aceea toți trebuie să ne plătim în mod echitabil impozitele care ne revin, astfel încât să putem contribui la efortul colectiv de redresare, nu să îl subminăm. Cei care încalcă deliberat normele fiscale sau care desfășoară activități infracționale nu ar trebui să beneficieze de pe urma sistemelor pe care încearcă să le eludeze”, a spus Gentiloni.
Salvarea locurilor de muncă este o prioritate pentru Uniunea Europeană, la fel cum sunt și cercetarea și dezvoltarea.
„Pentru a combate pandemia de COVID-19 au fost necesare eforturi fără precedent, atât la nivel național, cât și la nivelul UE, pentru a sprijini economiile statelor membre și a facilita redresarea acestora. Printre eforturile menționate se numără acordarea unui sprijin financiar substanțial pentru a oferi lichidități și capital întreprinderilor, pentru a salva locurile de muncă, pentru a proteja lanțurile de aprovizionare și pentru a facilita cercetarea și dezvoltarea”, mai spun executivii europeni.