RECOMANDĂRI. Comisia Europeană: UE trebuie să se axeze pe investiții în sănătate și pe protejarea companiilor. Politicile fiscale pot aștepta

Publicat: 20 05. 2020, 16:11
PROTECȚIE. Directiva UE privind agenții biologici, actualizată pentru a proteja mai bine cadrele medicale / Sursă foto: Shutterstock

Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să se axeze în acest moment pe investițiile în sectorul de sănătate și pe protejarea companiilor și a locurilor de muncă pe care acestea le oferă și să se ocupe mai târziu de sustenabilitatea fiscală, a recomandat Comisia Europeană miercuri.

În recomandările anuale pentru cele 27 de state membre, Comisia Europeană s-a îndepărtat de sfaturile obișnuite privind prudența fiscală, notează site-ul agenției de presă Reuters.

Executivul comunitar susție că Uniunea Europeană ar trebui să aibă o abordare coordonată în legătură cu refacerea economiei după ce pandemia de COVID-19 va fi ținută sub control.

Potrivit datelor Comisiei Europene, deficitele bugetare din toate statele membre, cu excepția Bulgariei, vor depăși anul acesta cu mult pragul de 3% impus de către instituțiile comunitare, în condițiile în care guvernele naționale folosesc bani publici în încercarea de a ajuta economiile. Economia Uniunii Europene ar urma să intre în cea mai puternică recesiune din istoria sa anul acesta.

De asemenea, nivelul datoriei publice ar urma să crească puternic, în contradicție cu condiția normală a UE, aceea de a fi în continuă scădere.

„Mesajul nostrul este foarte clar: trebuie să existe politici fiscale de sprijin în toate statele membre și le recomandăm tuturor statelor membre să ia toate măsurile necesare pentru a face față pandemiei, pentru a susține economia și pentru a se asigura că economia își va reveni”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Paolo Gentiloni.

Comisia Europeană recomandă cotinuarea investițiilor publice

Oficialul european a avertizat, însă, că guvernele nu ar trebui să sacrifice investițiile publice în timp ce încearcă să țină economia pe linia de plutire.

„Este vital să evităm să facem greșelile din trecut: in timpul consolidării fiscale de acum zece ani, investițiile au fost prima victimă. Repetarea acestei abordări ar însemna să ne sacrificăm prioritățile pe termen lung, a mai spus oficialul”.

El a mai făcut apel la guverne să se concentreze pe investiții și pe reforme în perioada de revenire a economiei.

Pentru a încuraja guvernele din UE să promoveze aceste măsuri, Comisia Europeană va aloca peste o mie de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și granturi în următorii ani, a declarat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.