Iranul a raportat, duminică, 542 de decese şi 39.619 cazuri noi în ultimele 24 de ore, a precizat Ministerul Sănătăţii. Sunt două recorduri ce ridică numărul total de decese la 94.015 din 4.158.729 de cazuri. De altfel, e un nou record, de la începutul pandemiei în această ţară, cea mai afectată din Orientul Apropiat şi Mijlociu.
Precedentul record de decese a fost stabilit la 26 aprilie, când au murit 496 de persoane. Miercuri, Iranul a depăşit pragul simbolic de patru milioane de cazuri de infecţie.
După cum recunosc chiar autorităţile naţionale de sănătate, statisticile oficiale privind epidemia sunt în mare măsură subestimate.
De la sfârşitul lunii iunie, Iranul se străduieşte să limiteze ceea ce guvernul descrie drept un „al cincilea val” al bolii, determinat de răspândirea variantei Delta, foarte contagioasă.
„Chiar dacă ritmul de vaccinare se accelerează, respectarea protocoalelor sanitare a scăzut semnificativ”, a relatat televiziunea de stat, calificând situaţia drept „neagră” în faţa unor spitale care „traversează o criză”.
Și Iranul se bazează pe vaccinuri, pentru a ieşi din criză, dar campania lansată la începutul lunii februarie nu avansează atât de rapid pe cât şi-ar dori autorităţile.
Din cauza sancţiunilor din partea SUA, Iranul spune că se străduieşte să transfere fonduri în străinătate pentru a procura vaccinuri, scrie Agerpres.
Mai mult de 12,5 milioane de persoane, dintr-o populaţie de 83 de milioane, au primit prima doză, în timp ce doar 3,7 milioane au primit cele două injecţii necesare, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Luni, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat oficialilor din domeniul sănătăţii să ia „măsurile necesare” pentru a limita răspândirea virusului, după ce ministrul Sănătăţii a sugerat închiderea Teheranului timp de două săptămâni.
Până acum, Iranul nu a impus niciodată un lockdown sever, ci a preferat să folosească măsuri precum interdicţii de călătorie şi închiderea unor întreprinderi.