Prima pagină » Știri externe » Record de imigranți în națiunile dezvoltate, în contextul lipsei de personal și pe fondul tensiunilor internaționale

Record de imigranți în națiunile dezvoltate, în contextul lipsei de personal și pe fondul tensiunilor internaționale

Record de imigranți în națiunile dezvoltate, în contextul lipsei de personal și pe fondul tensiunilor internaționale

Aproximativ 6,1 milioane de imigranți s-au stabilit în 2022, în contextul tensiunilor geopolitice și pe fondul nevoilor de pe piața muncii, în statele din cadrul Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), un număr-record pentru ultimii 17 ani, arată un raport prezentat luni.

”Migrația permanentă în țările OECD a atins nivelul de 6,1 milioane de persoane în 2022, o creștere cu 26% comparativ cu anul 2021 și cel mai înalt nivel după anul 2005. Cincisprezece dintre cele 38 de state din cadrul Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare au înregistrat în 2022 cele mai ridicate niveluri ale migrației permanente din ultimii 15 ani. Unul dintre principalii factori a fost intensificarea migrației muncii, ceea ce contribuie la atenuarea lipsei de personal în acest spațiu”, arată raportul intitulat ”Perspectivele Internaționale ale Migrației”, prezentat luni de OECD.

Și solicitările de azil în spațiul OECD au atins un nivel-record, fiind înregistrate peste două milioane de cereri în 2022, cu mult peste cifra-record de 1,7 milioane din 2015 și aproape dublu comparativ cu anul 2021. Cele mai multe cereri de azil au fost depuse în Statele Unite și în Europa.

Invazia Rusiei în Ucraina a avut ca efect ajungerea a milioane de refugiați în state membre OECD, cei mai mulți fiind în Germania și Polonia, în timp ce în Estonia, Cehia și Lituania sunt cele mai mari cote ale refugiaților ucraineni raportat la numărul de locuitori.

”Migrația permanentă și cererile de azil în statele OECD au fost anul trecut la un nivel-record, favorizate de intensificarea migrației umanitare și în scopul muncii, dar alături de membri ai familiilor. Generată în principal de constrângerile de pe piața muncii, de lipsa personalului calificat în multe economii din cadrul OECD, rezultatele obținute de imigranți pe piața muncii sunt cele mai bune de până acum, înregistrându-se creșteri atât în rândul noilor imigranți, cât și în rata de ocupație a rezidenților”, explică Mathias Corman, secretarul general al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

Potrivit raportului, perspectivele de integrare a imigranților pe piața muncii s-au îmbunătățit, ratele de angajare atingând 72,3% în spațiul OECD în 2022.

Pe fondul lipsei personalului calificat, numeroase țări din cadrul OECD, printre care Australia, Germania și Spania, intenționează să modifice ”semnificativ” reglementările privind accesul pe piața muncii. Potrivit noilor date OECD, în Germania au ajuns 641.000 de imigranți în 2022, în afară de refugiații din Ucraina. În 2021, Germania primise 532.000 de imigranți extracomunitari.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: Uniunea Europeană ignoră apelurile SUA de oprire a importurilor de oțel din China

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și