Redresarea economiei Japoniei costă 24 de miliarde de euro

Publicat: 28 12. 2014, 16:55
Actualizat: 29 12. 2014, 14:44

„Prin punerea rapidă în aplicare a acestor măsuri, cred că putem stimula atât consumul, cât și economiile regionale și să extindem la nivelul întregii țări o creștere viguroasă”, a declarat premierul japonez.

Peste o treime din cele 24 de miliarde de euro va fi utilizată pentru stimularea consumului privat și a activității întreprinderilor mici, prin distribuirea de cupoane pentru cumpărături sau oferirea de subvenții pentru combustibil familiilor cu venituri mici.

De asemenea, 1.700 de miliarde de yeni vor fi folosiți pentru reconstruirea regiunii din nord-estul Japoniei, devastată de tsumaniul din martie 2011, în timp ce 600 de milioane de yeni vor fi alocate orașelor cu o dezvoltare economică slabă.

Guvernul va evita emiterea de noi obligațiuni și va finanța pachetul prin banii necheltuiți din bugetele anterioare și prin veniturile din taxe, care au depășit estimările din buget.

Acest pachet special și bugetul suplimentar trebuie aprobate și de Camera deputaților, însă aceasta va fi doar o formalitate, în condițiile în care premierul Abe Shinzo se bucură de o majoritate importantă în Cameră.

În urmă cu două săptămâni, partidul premierului Japoniei a câștigat scrutinul legislativ anticipat, organizat după ce Abe a dizolvat parlamentul, din cauza discuțiilor pe tema creșterii taxei pe vânzări, care, potrivit programul guvernamental, trebuia să fie majorată la 10% în octombrie 2015.

Japonia, a treia mare economie a lumii, a intrat în recesiune la finalul trimestrului al treilea, după ce a înregistrat două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut, pe fondul creșterii taxei pe vânzări în luna aprilie, de la 5% la 8%, ceea ce a afectat nivelul cheltuielilor consumatorilor.

PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 1,6% în ritm anualizat în perioada iulie-septembrie, în timp ce datele revizuite au arătat că declinul din trimestrul anterior a fost de 7,3%.

Ulterior, la jumătatea lunii decembrie, Fitch a pus sub supraveghere negativă calificativele pentru datoriile Japoniei, la o săptămână după ce agenția de evaluare Moody’s a retrogradat ratingul țării cu o treaptă, invocând incertitudini privind capacitatea autorităților de la Tokyo de a reduce deficitul fiscal.