REFERENDUM în Catalonia. 893 de răniți în confruntările violente cu poliția. LIVE VIDEO

Publicat: 02 10. 2017, 13:13

This browser does not support the video element.

Aproximativ cinci milioane și jumătate de catalani au fost chemați duminică la vot, într-un referendum pentru independența față de Spania organizat de autoritățile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră inițiativa neconstituțională, luând măsuri împotriva desfășurării plebiscitului. De la deschiderea urnelor au avut loc mai multe incidente. Poliția a intrat în secții, confiscând buletinele de vot. De asemenea, forțele de ordine au încercat să împrăștie alegătorii, folosind în unele cazuri și gloanțe de cauciuc.  Guvernul regional al Cataloniei a anunțat că 893 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma confruntărilor violente dintre alegători și Poliția spaniolă. 

Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului Cataloniei, a precizat că 2.262.424 de voturi au fost numărate în total.

2.020.144 (90,09%) de participanți la referendum au votat „Da” la întrebarea privind independența față de Spania, 176.565 (7,87%) au votat „Nu”, 45.586 (2,03%) de buletine de vot au fost neștampilate, iar 20.129 (0,89%) de voturi au fost declarate nule.

Executivul regional al Cataloniei a mai precizat că alte aproximativ 770.000 de persoane nu au putut să voteze, întrucât secțiile de votare din școlile aferente zonelor în care se aflau au fost închise.

UPDATE LUNI 13:00 Cel puțin 893 de persoane au fost rănite în urma ciocnirilor ce au avut loc din cauza referendumului interzis pentru independența Cataloniei, potrivit Guvernului local, citat de presa internațională. Conform Serviciilor de Sănătate din Catalonia, patru persoane sunt grav rănite, dar se află sub supraveghere medicală.

UPDATE 01:20 Liderul catalan Carles Puigdemont a declarat că duminică s-a deschis ușa pentru declararea unilaterală a independenței regiunii. „Odată cu această zi de speranță și suferință, cetățenii Cataloniei și-au câștigat dreptul de a avea un stat independent”, a spus el. El a adăugat că UE nu trebuie să continue să privească în altă parte când este vorba de violarea drepturilor omului. Puigdemont a criticat în acest sens intervenția brutală a poliției împotriva alegătorilor. „Guvernul Spaniei a scris astăzi o pagină rușinoasă îns relația cu Catalonia”, a mai spus el. 

UPDATE 21:30 Premierul Mariano Rajoy a susținut o declarație de presă în care a criticat dur atacul populist al separatiștilor, insistând că referendumul a fost ilegal. „Vreau să afirm, în fața întregii Spaniei, că marea majoritate a populației din Catalonia nu a vrut să participe ca acest scenariu al secesioniștilor. Marea majoritate a catalanilor au demonstrat că sunt oameni care respectă legea și au reușit să reziste atacului celor care au dat dovadă de cele mai grave practici populiste. Toți spaniolii apreciază asta”, a spus Rajoy. 

„Toți (n.r – forțele de intervenție) au răspuns cu loialitate față de angajamentul lor pentru democrație (…) Au acționat după lege și numai după lege (….) Azi a prevalat democrația pentru că s-a respectat Constituția. Astăzi avem cu toții motive pentru ca ne încrede în democrație (…) Nu voi închide nicio poartă niciodată, nu am făcut-o, nu e maniera mea de  de a face politică, mereu am fost deschis la dialog, dar în marja democrației și în litera legii”, a spus premierul spaniol, adăugând faptul că speră că separatiștii nu se vor încăpățâna să continue în eroarea lor și să renunțe „să mai facă pași pe un drum care, după cum s-a văzut azi, nu conduce nicăieri”.
 
Premierul Spaniei a precizat că separatiștii au avut „nenumărate ocazii” pentru a renunța la demersul lor ilegal. „Nu au vrut, deși am încercat, am cerut-o de mai multe ori. Nu ne-au auzit”, a spus Rajoy, comentând că această cale aleasă nu duce nicăieri. 

În viziunea sa, astăzi nu a avut loc un referendum în Catalonia. Acesta a insistat ca nimeni să nu încerce să caute vinovați decât în rândul celor care au organizat referendumul, pe care îi consideră singurii responsabili de cele întâmplate. Șeful Guvernului spaniol a mai spus că așteaptă, începând de mâine, o „restabilire a normalității instituționale”. 

„Sunt președintele Guvernului Spaniei și am făcut ceea ce trebuia să fac. Asta a fost obligația mea”, a spus el. 

UPDATE 21:15 Bilanțul persoanelor rănite a ajuns la 761, informează autoritățile spaniole, citate de El Pais. Premierul conservator spaniol, Mariano Rajoy urmează să susțină declarații de presă.

UPDATE 19.30: Atât autoritățile spaniole cât și poliția catalană au oferit detalii suplimentare cu privire la numărul de secții de votare pe care le-au închis astăzi, scrie The Guardian, citat de Mediafax.  Poliția națională spaniolă a închis 46 de secții de votare în total (27 în Barcelona, ​​6 în Tarragona, șase în Girona și șapte în Lleida).
 
Garda Civilă a închis încă 46 (14 în Barcelona, ​​12 în Tarragona, opt în Girona și 12 în Lleida), iar Poliția catalană, Mossos, declară că au închis 244 de secții de votare în Catalonia.
 
În total, 336 de secții de votare au fost închise de autoritățile locale și naționale.
 
Pentru a pune aceste numere în context, guvernul catalan a declarat că în provincie au fost înființate peste 2000 de secții de votare pentru referendum. Majoritatea rămân deschise.

UPDATE 18:05 Primarul Barcelonei a anunțat că cel puțin 460 de persoane au fost rănite în timpul incidentelor de astăzi cu polițiștii. Totodată, Guvernul catalan a anunțat că numărul răniților a ajuns la 465. Potrivit ministrului Sănătății, 216 răniți sunt în Barcelona,  80 în Girona, 64 în Lleida, 53 în Terres de l”Ebre, 27 în Catolonia centrală și 25 în Tarragona.

UPDATE 16:56 Ministerul spaniol de interne susține într-o postare pe Twitter că este intolerabil ca separatiștii să se folosească de copii și a postat un video în care un copil este ținut în spate de un bărbat la mocă distanță de locul confruntărilor cu poliția. 

 

UPDATE 15:41 Guvernul catalan a anunțat că 337 de persoane au fost rănite în timpul confruntării cu forțele de ordine. De cealaltă parte, Ministerul spaniol de Interne a precizat că 11 polițiști sunt răniți.

 

UPDATE 15:28 Avocatul Poporului din Catalonia, rafael Ribo, a anunțat că va sesiza organismele europene în privința acțiunilor Guvernului spaniol din ziua referendumului pentru independența Cataloniei. 

Ribo a spus că forțele de ordine au acționat disproporționat și violent împotriva cetățenilor, încercând să oprească procesul de votare. „Guvernul a arătat că pune puți preț pe drepturile omului”, a spus el. 

UPDATE 13:41 Fotbaliștii Barcelonei și-au anunțat susținerea față de referendum de independență al Cataloniei. Fostul căpitan Carles Puyol a scris pe Twitter că a votat „pntru democrație”, în vreme ce  Gerard Pique a postat o fotografie din secția de vot. Mijlocașul  Xavi Hernandez a transmis prin intermediul unui video postat pe Twitter că ceea ce se întâmplă acum în Catalonia este „o rușine”, cerând ca oamenii ssă fie lăsați să voteze. 

 

UPDATE 13:30 Pe site-urile de socializare apar tot mai multe imagini cu violențele extreme din secțiile de votare. Într-un video postat pe twitter se vede cum polițiștii dau cu piciorul în cap alegătorilor care nu vor să părăsească incinta și cum împing pe scări și trag de păr femei. 

 

UPDATE 13:11 Ministrrul de Interne al Spaniei a calificat intervenția politiei drept „proporțională și profesionistă”. El a postat pe Twitter un video în care un politist vorbește cu un bărbat care avea în spate un băiețel și pe caree încearcă să-l scoată din mulțime. 

 

Primarul Barcelornei, Ada Colau, i-a cerut premierului Spaniei să demisioneze și poliției să nu mai intervină violent împotriva votanților. 

UPDATE 11:54 Poliția a tras cu gloanțe de cauciuc, în încercarea de a împrăștia oamenii care așteptau să voteze. 

 

 

UPDATE 11:18 Poliția națională spaniolă a început confiscarea urnelor și buletinelor de vot din secțiile de votare catalane, a anunțat Ministerul de Interne spaniol. Ministrul spaniol de interne, Juan Ignacio Zoido, a postat pe Twitter în care apar polițiștii care au confiscat buletinele de vot. Separatiștii au înddemnat oamenii să voteze la secțiile rămase deschise, chiar dacă nu sunt arondați acestora. 

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a reacționat după confruntările violente, atacândul pe premierul Spaniei, Mariano Rajoy. „Lovituri, îmbrânceli, femei în vârstă târâte pe jos. Asta este democrația pe care Partidul Popular vrea să ne-o impună și care îmi repugnă. Corupție, ipovrizie, inutilitate. Ata este „victoria”, Mariano Rajoy?”, a spris Iglesias pe Twitter. 

 

 

VIDEO. Incidente violente în Barcelona în timpul referendumului

 

 

Imagini cu două ore înaintea deschiderii secțiilor de votare

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populație de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populația Spaniei locuiește în Catalonia, iar regiunea ce urmărește independența produce 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.

Regiunea catalană are un grad ridicat de autonomie, însă, conform constituției spaniole, nu poate organiza un referendum pentru secesiune. Presiunile pentru un referendum pe tema independenței au crescut în ultimii ani, ținând cont de politicile de austeritate ale Madridului, într-un context în care economia spaniolă a avut mult de suferit.

Cei care se opun independenței susțin că regiunea catalană se bucură deja de o largă autonomie, alături de alte regiuni spaniole precum Țara Bascilor sau Galicia.

Curtea Constituțională din Spania a declarat deja că este ilegală organizarea unui referendum pentru independență în Catalonia.

Guvernul din Madrid a trimis mii de polițiști în regiune pentru a opri încerările autorităților de a organiza acest plebiscit. Sâmbătă, Poliția spaniolă a sigilat peste 1.300 din cele aproximativ 2.300 de școli din Catalonia, în care ar fi trebuit să fie organizate secții de votare. În plus, forțele Guvernului central au ocupat centrul de telecomunicații al Guvernului regional catalan.

Suporterii independenței Cataloniei au început să ocupe centrele de votare încă de vineri seara, aspect ce ar putea declanșa confruntări cu Poliția spaniolă, care are ordinul de a închide toate secțiile de votare din Catalonia. 

„Uzina țării”

Cu 7,6 milioane de locuitori, Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei, înglobează aproximativ o cincime din avuția Spaniei și este considerată „uzina țării”, fiind cea mai industrializată dintre cele 17 regiuni autonome spaniole.

Potrivit Ziarului Financiar,  Produsul Intern Brut (PIB) al Cataloniei independente ar fi de 245 miliarde de euro, fiind a 34-a economie la nivel mondial, mai bogată decât Româ­nia (148 miliarde de euro), Portugalia (172 miliarde de euro) sau Hong Kong, potrivit calculelor Orga­ni­za­ției pentru Cooperare și Dezvol­tare Eco­no­mică. PIB-ul per capita ar putea ajunge până la 28.000 de euro, mai mare decât cel al Coreii de Sud, decât cel al Israelului și chiar mai mare decât cel al Italiei (25.000 de euro în 2013).

Catalonia este principala destinație turistică din Spania, unul din patru turiști străini care au vizitat țara iberică alegând regiunea semiautonomă.

Reacția UE

Uniunea Europeană respectă „ordinea constituțională” din Spania, a transmis joi Comisia Europeană, în contextul solicitărilor de mediere între Madrid și Catalonia, care vrea să organizeze un referendum proindependență considerat ilegal de Guvernul spaniol.

„Noi respectăm ordinea constituțională din Spania. Nu avem alte comentarii pe această temă”, a declarat joi Alexander Winterstein, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de ziarul italian La Repubblica.

Declarația semnalează clar că Uniunea Europeană susține rămânerea Cataloniei în cadrul Spaniei și se opune referendumului proindependență.

„Uniunea Europeană este preocupată de situația din Spania, dar Comisia Europeană tratează problema ca fiind o criză națională”, a afirmat un alt funcționar european, sub protecția anonimatului.

Ada Colau, primarul orașului spaniol Barcelona, a cerut Comisiei Europene să intervină ca mediator în criza dintre Guvernul Spaniei și regiunea Catalonia, care vrea să organizeze duminică un referendum proindependență considerat ilegal de Madrid.