Prima pagină » Știri externe » Referendum în Elveția: Rezultatul a fost invalidat pentru că cetățenii nu au fost informați corect

Referendum în Elveția: Rezultatul a fost invalidat pentru că cetățenii nu au fost informați corect

Referendum în Elveția: Rezultatul a fost invalidat pentru că cetățenii nu au fost informați corect
Curtea Supremă a Elveției a invalidat un referendum privitor la taxarea cuplurilor căsătorite din cauza faptului că informațiile oferite cetățenilor înaintea votului nu au fost corecte, potrivit The Guardian.

Este pentru prima dată în istoria modernă a țării când un referendum este invalidat de Curtea Supremă. Elveția a organizat aproximativ 300 de referendumuri din 1848 și până în prezent.

„Având în vedere rezultatul strâns al referendumului și gravele nereguli, este posibil ca rezultatul acestuia să fi fost diferit”, a motivat instanța decizia.

Partidul Creștin-Democrat, cel care a propus organizarea referendumului din februarie 2016 referitor la regimul de taxe aplicat cuplurilor căsătorite, a făcut apel față de rezultatul referendumului anul trecut, susținând că votanții au fost induși în eroare. Cuplurile căsătorite din Elveția sunt taxate în funcție de veniturile combinate, ceea ce înseamnă că de multe ori plătesc taxe mai mari decât cuplurile necăsătorite, în care partenerii sunt taxați separat.

Propunerea de modificare a legii în vederea eliminării acestor discrepanțe a fost respinsă la limită, cu 50,8% din voturile valabil exprimate, însă Partidul Creștin-Democrat a susținut că rezultatul nu trebuie validat pentru că importanța problemei a fost puternic subestimată.

Autoritățile i-au informat pe votanți înaintea referendumului că 80.000 de cupluri căsătorite au fost afectate de această problemă, însă datele au fost modificate ulterior, la 454.000 de cupluri.

Curtea a concluzionat că votanții au fost „informați în mod eronat și incomplet. Aceștia nu aveau cum să știe că numărul cuplurilor afectate de acest sistem de taxe era de cinci ori mai mare decât cel anunțat inițial”.

Jurnaliștii The Guardian notează că situația acestui referendum este oarecum asemănătoare cu cea a referendumului privind Brexit. Opozanții ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană au argumentat în repetate rânduri că britanicii care au votat pentru Brexit în 2016 nu au fost informați suficient.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și