Prima pagină » Știri externe » Referendum în Slovacia privind căsătoriile între persoane de același sex

Referendum în Slovacia privind căsătoriile între persoane de același sex

Referendum în Slovacia privind căsătoriile între persoane de același sex
Acest referendum a fost cerut de mișcarea Alianța pentru Familie, care a anunțat în septembrie că a colectat aproape 400.000 de semnături necesare.

Acest referendum a fost cerut de mișcarea Alianța pentru Familie, care a anunțat în septembrie că a colectat aproape 400.000 de semnături necesare.

Căsătoria între persoane de același sex este interzisă în această țară catolică de 5,4 milioane de locuitori, membră a UE din 2004. În iunie, Parlamentul a aprobat un amendament constituțional care definește căsătoria ca o „uniune exclusiv între un bărbat și o femeie”.

Trei întrebări vor fi adresate slovacilor, dintre care 70% s-au declarat creștini la ultimul recensământ, și anume dacă sunt de acord cu alte forme de uniune pe lângă căsătoria între un bărbat și o femeie, dacă ar fi de acord cu adoptarea de copii de către cupluri de același sex și dacă sunt de acord ca părinții să aibă dreptul de a refuza ca proprii copii să asiste la cursuri de educație sexuală atunci când nu sunt de acord cu conținutul acestora.

Președintele Kiska a anunțat deja la începutul lui noiembrie că va vota favorabil la primele două întrebări.

Apărătorii drepturilor homosexuale au criticat organizarea acestui referendum. Faptul că referendumul are „loc în cele din urmă este un precedent periculos, (…) faptul că majoritatea votează asupra drepturilor unei minorități deschide Cutia Pandorei”, a declarat pentru AFP o activistă, Romana Schlesinger.

Mediatoarea Republicii, Jana Dubovcova, care veghează la protejarea drepturilor tuturor minorităților, s-a arătat mai puțin îngrijorată. „Rata de participare va arăta dacă aceste probleme sunt la fel de importante pentru oameni precum sunt pentru organizatorii referendumului”, a declarat ea pentru AFP.

Din cele șapte referendumuri organizate de la declararea independenței în 1993, unul singur a fost validat, și anume cel privind integrarea în Uniunea Europeană. Rata de participare la celelalte șase nu a atins pragul de 50%.

Autor