Prima pagină » Știri externe » Referendumul anti-LGBT din Ungaria a eșuat. Acesta a fost boicotat de majoritatea cetățenilor

Referendumul anti-LGBT din Ungaria a eșuat. Acesta a fost boicotat de majoritatea cetățenilor

Referendumul anti-LGBT din Ungaria a eșuat. Acesta a fost boicotat de majoritatea cetățenilor
Referendumul anti-LGBT din Ungaria a eșuat. Acesta a fost boicotat de majoritatea cetățenilor

Referendumul care a avut loc duminică în Ungaria, privind comunitatea LGBT, a eșuat, după ce a fost boicotat de majoritatea populației cu drept de vot din țara vecină.

Astfel, după ce au fost numărate 98,9% din voturi, autoritățile au ajuns la concluzia că referendumul nu a întrunit prezența a mai bine de 50% din alegători.

Biroul Național Electoral de la Budapesta a informat că doar 44% dintre participanți au răspuns valid la toate cele patru întrebări de pe buletinele de vot primite duminică, informează Digi24.

Aceasta cu toate că sprijinul în favoarea răspunsului „Nu” la toate întrebările, pentru care a făcut campanie Guverul Orban, a obținut peste 90% din voturile exprimate.

Referendum în Ungaria. Care a fost tema?

Concomitent cu votul pentru alegerile parlamentare, cetățenii din Ungaria au votat duminică și în cadrul unui referendum privind comunitatea LGBT. Acesta se referă la o lege care inițial fusese concepută pentru a lupta împotriva abuzurilor la adresa minorilor, dar la care Fidesz a adăugat, pe ultima sută de metri, amendamente fără legătură cu pedofilia. Astfel, printre altele, noua lege interzice discuțiile despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii.

Adoptarea acestei legi a determinat Comisia Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, considerând acest proiect drept unul homofob, discriminatoriu și contrar valorilor europene.

În replică, Guvernul de la Budapesta susține că această lege nu își propune decât să protejeze minorii din Ungaria.

Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o participare minimă de 50%, dar o eventuală invalidare nu reprezintă automat că legea, care deja este în vigoare, nu va mai fi aplicată.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și