Referendumul pentru independența Cataloniei, pe repede înainte. Cum ar putea pierde Spania „uzina țării” și 7,6 milioane de locuitori
Guvernul de la Madrid afirmă că inițiativa catalanilor este ilegală. În acest sens, premierul Mariano Rajoy trimis o sesizare către Curtea Constituțională, solicitându-i să declare nulă decizia pe care o va lua forul catalan.
Potrivit vicepremierului Soraya Saenz de Santamaria, inițiativa catalanilor este neconstituțională.
„Este rușinos ce se întâmplă în Parlamentul catalan”, a declarat vicepremierul spaniol.
Reprezentanții Parlamentului din Catalonia vor vota miercuri legea care le va permite organizarea refeendumului și vor încerca să stabilească un cadru legal în care să-și declare independența. Probabilitatea ca aceste inițiative să fie adoptate este foarte ridicată, ținând cont că partidele pro-independență au o majoritate confortabilă în Parlamentul regional catalan. Astfel, Parlametul regional vrea modificări legislative pentru a putea declara independența în maxim 48 de ore după aflarea rezultatelor referendumului.
Conform Constituției, regiunile nu pot convoca referendumuri fără acordul Madridului. Potrivit Articolului 155 din Constituția Spaniei, autoritățile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunțe la vot.
Carles Puigdemont, șeful Guvernului Cataloniei, a afirmat că pregătirile pentru referendum sunt foarte avansate, fiind deja pregătite urnele și buletinele de vot. El a adăugat că va fi un prag minim pentru validarea referendumului.