Referendumul pro-european din Moldova, VALIDAT cu SCANDAL. Pro-rușii au atacat decizia cu megafoane
Curtea Constituţională de la Chişinău a validat joi rezultatele referendumului privind integrarea Republicii Moldova în UE, desfăşurat duminica trecută, anunţă presa locală. Data adoptării hotărârii se consideră ziua desfăşurării referendumului. În ziua validării, activiștii pro-ruși au trâmbițat împotriva deciziei CCM. Duminică în Moldova se va desfășura turul doi al prezidențialelor, în care se vor înfrunta președintele Maia Sandu și Alexandr Stoianoglu.
Președinta Curții, Domnica Manole, a declarat că la plebiscit au fost incluși în listele electorale 3 020 814 alegători, dintre care 2 711 615 înscriși în listele electorale de bază și 309 199 – în listele electorale suplimentare.
Au primit buletine de vot 1 532 264 de alegători (50,72%), adică mai mult de o treime din numărul de alegători înscriși în listele electorale.
La întrebarea supusă referendumului:
„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, urmată de textul legii pentru modificarea Constituției, din numărul total de voturi, 749 719 au fost pentru opțiunea „Da”, iar 739 155 – opțiunea „Nu”.
Astfel, se constată că proiectul legii pentru modificarea Constituției Republicii Moldova privind desfășurarea referendumului republican constituțional a fost adoptată prin referendum la 20 octombrie 2024, a menționat Domnica Manole.
Constituția se va republica în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Hotărârea Curții este definitivă și nu poate fi supusă vreo unei căi de atac. Judecătorii Sergiu Țurcan și Vladimir Țurcan au exprimat opinii separate.
Blocul rus reunit în fața CCM
Potrivit NewsMaker, au fost proteste şi scandal în faţa Curţii Constituţionale, înainte ca instanţa să se întrunească în şedinţă în vederea confirmării rezultatului referendumului constituţional.
Reprezentanţii blocului prorus „Victorie”, în frunte cu deputata Marina Tauber, au cerut să fie lăsaţi în incinta sediului Curţii Constituţionale, ca să depună o sesizare privind infirmarea rezultatelor referendumului republican.
„Voi înţelegeţi ce faceţi? Noi mergem la Curtea Constituţională să depunem sesizare. Trebuie să cerem voie de la voi sau cum? Cine sunteţi în genere? Voi încălcaţi legea. (…) De ce nu daţi voie oamenilor?”, a vociferat Marina Tauber în momentul în care forţele de ordine nu i-au lăsat să intre în incintă şi au explicat că, potrivit legislaţiei, atunci când judecătorii Curţii Constituţionale sunt în şedinţă, accesul în clădire este limitat.
Argumentele nu i-au mulţumit pe politicienii Blocului „Victorie”, care au acuzat poliţia că ar trata diferit politicienii din opoziţie.
Între timp, în faţa Curţii era în desfăşurare o acţiune de protest, iar la manifestaţie a participat inclusiv liderul Partidului Comuniştilor, fostul preşedinte Vladimir Voronin, care are 83 de ani, precum şi Victoria Furtună, candidată la turul I a alegerilor prezidenţiale şi despre care se crede că ar fi susţinută de oligarhul prorus fugar Ilan Şor.
„Acest referendum este despre cedarea puterii legislative”, a declarat Furtună în faţa Curţii Constituţionale. „Jos decizia Curţii” au scandat manifestanţii.
Citiți și: Maia Sandu a anunțat REMANIEREA guvernului în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale