„Din punct de vedere juridic, fiecare țară are dreptul să ia propriile decizii, dar, la nivel politic, referendumul din Ungaria propune cetățenilor o întrebare controversată, îndemnându-i să conteste decizii comune de la nivelul Uniunii Europene”, atrage atenția șeful diplomației italiene.
„O astfel de inițiativă poate periclita bazele Uniunii Europene”, avertizează Paolo Gentiloni.
În replică, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a argumentat că într-o democrație este „natural” să fie consultați cetățenii.
Guvernul ungar a decis să convoace un referendum pe tema sistemului distribuirii imigranților prin cote obligatorii, propus de către Uniunea Europeană, a anunțat miercuri premierul Viktor Orban. Alegătorii ungari vor fi invitați să răspundă la întrebarea: „Vreți să permiteți Uniunii Europene să impună ca obligatorie mutarea unor cetățeni care nu sunt unguri în Ungaria?”, a declarat Viktor Orban, care s-a remarcat în ultimul an printr-o serie de măsuri radicale pentru oprirea tranzitului extracomunitarilor.
Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote obligatorii 160.000 de refugiați extracomunitari ajunși în spațiul UE. Polonia a votat în favoarea sistemului. România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranților conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi imigranți extracomunitari.