Regatul Unit scade nivelul alertei cu privire la Covid
Patru medicii şefi ai celor patru provincii care alcătuiesc Regatul Unit, respectiv Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord au fost de acord cu schimbarea nivelul alertei cu privire la pandemia de coronavirus.
Nivelul de alertă a trecut la nivelul cinci pe 4 ianuarie
Nivelul de alertă a trecut la nivelul cinci pe 4 ianuarie, cu puțin timp înainte ca Anglia și Scoția să înceapă blocaje noi. Nivelul de alertă scade de la nivelul maxim, cinci, la nivelul patru
Medicii de top au îndemnat oamenii să „rămână vigilenți” urmând regulile de blocare.
O modificare a nivelului de alertă nu înseamnă în mod automat că restricțiile pot relaxa, dar ajută la informarea deciziilor guvernamentale privind regulile de lockdown.
Cu toate acestea, ei au avertizat: „Nu ar trebui să ne facem iluzii – ratele de transmitere, presiunile spitalicești și decesele sunt încă foarte mari”.
Aceștia au spus că lansarea vaccinului va avea în cele din urmă „un impact major”, dar pentru moment „este cu adevărat important ca noi toți – vaccinați sau nu – să rămânem vigilenți și să continuăm să respectăm liniile directoare”.
În continuare, 9.985 de cazuri noi de coronavirus au fost raportate în Marea Britanie în cifrele zilnice de joi, precum și 323 de decese în termen de 28 de zile de la un test Covid pozitiv.
Nivelul cinci (roșu) este atunci când există un „risc material ca serviciile medicale să fie copleșite” în termen de 21 de zile și se impune distanțarea socială extrem de strictă.
Nivelul patru indică un nivel de transmisie ridicat sau în creștere, cu distanțarea socială încă aplicată.
Pe măsură ce a fost făcut anunțul privind nivelul de alertă, cifrele NHS Anglia au fost publicate, sugerând că unul din cinci adulți din Anglia cu vârsta sub 70 de ani a primit prima lor doză de vaccin coronavirus.
20,3% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 69 de ani au primit prima doză de vaccin
Se estimează că 20,3% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 69 de ani au primit prima doză începând cu 21 februarie, spun cifrele.
Cu toate acestea, cifrele evidențiază unele variații regionale, cel puțin una din patru, cu persoane peste 70 de ani, care încă nu a primit prima doză în mai multe părți ale Londrei.
Peste 18 milioane de persoane au avut o primă doză de vaccin – echivalentă cu unul din trei adulți din Marea Britanie.