Regele Charles al III-lea al Marii Britanii este așteptat într-o vizită oficială în Franța, dar britanicii sunt îngrijorați pentru siguranța monarhului în timpul vizitei.
Motivul îngrijorărilor este reprezentat de situația socială din Franța, unde zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în ultimele săptămâni pentru a protesta față de modificarea legislației privind pensionarea, propusă de președintele Emmanuel Macron.
O vizită simbolică, dar pusă sub supraveghere atentă. De luni până pe 29 martie, regele va efectua prima sa vizită oficială de stat în Franța de când a ajuns la tron.
Cu toate acestea, vizita lui Charles vine într-un climat social mai mult decât tensionat în Franța. După adoptarea reformei pensiilor, furia este încă mare în rândul oamenilor care ies în stradă și, pe lângă demonstrațiile care se organizează zilnic în mai multe orașe, până la sfârșitul săptămânii sunt de așteptat noi mișcări sociale, atrage atenția BFMTV.
O situație urmărită îndeaproape de britanici, preocupați de siguranța regelui.
„Sunt puțin îngrijorată de tot ce se întâmplă la Paris în acest moment, sper să se liniștească totul săptămâna viitoare”, explică o englezoaică întâlnită de BFMTV în fața porților Palatului Buckingham.
În presa locală din Regat, protestele din Franța au fost urmărite foarte îndeaproape înainte de vizita regelui Charles. Potrivit Daily Mail, măsuri speciale ar urma să fie luate pentru această vizită, însă acestea nu au fost făcute publice.
Mii de oameni au manifestat în Franța împotriva adoptării reformei pensiilor, după ce guvernul președintelui Macron a supraviuețuit unei moțiuni de cenzură în Adunarea Națională. S-au semnalat violențe în mai multe orașe, atât din partea manifestanților, cât și din partea poliției.
Mii de manifestanți au mărșăluit luni seară pe principalele bulevarde din marile orașe ale Franței, inclusiv în capitala Paris, în timp ce deputaţi din opoziţie au promis să forţeze retragerea reformei, iar sindicatele pregătesc o zi de mobilizare naţională joi.
La Paris sau Strasbourg, pompierii s-au luptat să stingă grămezile de gunoi, rămase nestrânse de mai multe zile din cauza grevelor şi cărora protestatarii le-au dat foc, iar panourile publicitare au fost sparte. La Abbeville, primăria a fost invadată de manifestanți, în timp ce la Brest a trebuit să se înființeze o forță de poliție în jurul biroului deputatului Jean-Charles Larsonneur. Citește mai mult…