Prima pagină » Știri externe » Regizoarea serialului Cleopatra reacționează la controversă: „De ce te deranjează atât de mult o Cleopatra neagră?

Regizoarea serialului Cleopatra reacționează la controversă: „De ce te deranjează atât de mult o Cleopatra neagră?

Regizoarea serialului Cleopatra reacționează la controversă:

Adela James va juca în noul serial documentar Netflix. Dar alegerea unei actrițe de culoare care să o interpreteze pe Regina Egiptului creează controverse. Tina Gharavi, regizoarea, a decis să reacționeze.

Pe 10 mai, serialul documentar „Regina Cleopatra” va fi disponibil pe Netflix. De câteva săptămâni, o polemică a crescut în jurul alegerii actriței principale, Adela James, o actriță de culoare.

Într-un interviu pentru „Variety”, regizoarea Tina Gharavi a decis să reacționeze. „De ce te deranjează atât de mult o Cleopatra neagră?” , întreabă ea, potrivit Le Soir.

„Îmi amintesc că în copilărie am văzut-o pe Elizabeth Taylor jucând Cleopatra. Am fost fascinată, dar chiar și atunci am constatat că această imagine nu era cea potrivită. Era chiar atât de albă pielea ei?”explică ea.

„Rasismul interiorizat de la Hollywood”

Prin această realizare, Tina Gharavi vrea să „găsească răspunsuri despre originile Cleopatrei” pentru a „elibera strânsoarea Hollywoodului asupra imaginii ei” .

„În timpul cercetărilor mele, am înțeles că ar fi un act politic incredibil să o văd pe Cleopatra întruchipată de o actriță de culoare” continuă ea.

În argumentația ei, regizoarea revine la diferitele încarnări ale Cleopatrei de pe ecran:  „Faptul că oamenii au reprezentat-o ​​atât de prost până acum – de la Theda Bara la Monica Bellucci, cu mai recent Angelina Jolie și Gal Gadot concurând pentru a o juca – m-a împins să fiu cât mai corectă posibil. „ Istoricii confirmă că Cleopatra semăna mai mult cu Adela James decât cu Elizabeth Taylor” adaugă ea.

Pentru Tina Gharavi, trebuie să „discutăm relația noastră cu culoarea pielii, acest rasism interiorizat cu care Hollywood ne-a îndoctrinat”. Chiar dacă nu cunoaștem culoarea pielii Cleopatrei, aceasta crede că „trebuie să înțelegem că povestea Cleopatrei este mai puțin despre ea decât despre noi”. 

„Trebuie să ne eliberăm imaginația și să recreăm cu îndrăzneală o lume în care să ne putem explora figurile istorice fără teama de a le reprezenta cu complexitate. Sunt mândră de „Regina Cleopatra” – această nouă Cleopatra – și de echipa care a proiectat-o”

O plângere și 18.000 de semnături

După anunțul alegerii Adela James, unii utilizatori de internet au acuzat Netflix de „cancel culture” sau „rescrierea istoriei” . S-a creat chiar și o petiție online prin care se cere retragerea serialului de pe platformă. Această petiție are 18.000 de semnături.

Mahmoud al-Semary, un avocat egiptean, a intentat un proces împotriva gigantului streaming, acuzându-l de „fals”. El scrie: „Ceea ce arată Netflix nu este conform cu Islamul și cu valorile și principiile societății egiptene”

„Dacă nu-ți place, nu te uiți”

Adela James a denunțat, între timp, criticile și insultele pe care le-a suferit pe rețelele de socializare de la lansarea anunțului. „Acest tip de comportament nu va fi tolerat pe contul meu. Vei fi blocat fără ezitare. Dacă nu vă place distribuția, nu vă uitați la serial.”

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și