Prima pagină » Știri externe » Reguli stricte pentru noul Parlament al Cataloniei. Cererea expresă a premierului spaniol pentru Legislativul din regiune

Reguli stricte pentru noul Parlament al Cataloniei. Cererea expresă a premierului spaniol pentru Legislativul din regiune

Reguli stricte pentru noul Parlament al Cataloniei. Cererea expresă a premierului spaniol pentru Legislativul din regiune
Detalii în articol

După formarea Parlamentului, potențialii lideri ai guvernului regional se vor prezenta pentru un vot de încredere, deși ar putea dura luni de zile pentru când un nou guvern va fi alcătuit.

„Sper că, în cel mai scurt timp, vom putea avea un guvern catalan deschis dialogului și capabil să se ocupe de problemele tuturor catalanilor, nu doar de jumătate dintre ei. Singura umbră care planează asupra economiei noastre este instabilitatea generată de situația politică din Catalonia”, a spus Rajoy, în cadrul unei adresări de sfârșit de an în fața națiunii spaniole.

Declarațiile lui Rajoy vin la o săptămână după ce partidele separatiste din Catalonia și-au asigurat majoritatea în urma alegerilor anticipate, dar scena politică este în continuare divizată. Potrivit experților, separatiștii ar putea avea probleme privind formarea unui guvern, în condițiile în care unul dintre lideri, Oriol Junqueras, este reținut la Madrid, iar celălalt lider, Carles Puigdemont, se află într-un exil autoimpus la Bruxelles.

Premierul Spaniei a catalogat drept „absurdă” posibilitatea ca fostul lider catalan Carles Puigdemont să revină la putere, iar acesta din urmă n-a avut deocamdată nicio poziție publică edificatoare.

Formațiunea politică Ciudadanos, care dorește rămânerea Cataloniei ca parte a Spaniei, a câștigat cea mai mare parte din votul popular, dar partidele unioniste per ansamblu nu au câștigat suficiente locuri în Parlament pentru a guverna.

La 27 octombrie, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenței regiunii față de Spania și constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenței, însă rata prezenței la voi a fost de doar 43%.

Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei și demiterea tuturor liderilor regionali. Drept urmare, toate structurile regionale – politice, economice și de securitate – au fost trecute în subordinea directă a Madridului. Totodată, guvernul central a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia, care au avut loc la 21 decembrie.

Citește și