Prima pagină » Știri externe » Relațiile dintre UE și SUA ar putea fi afectate de ascensiunea partidelor extremiste după europarlamentare

Relațiile dintre UE și SUA ar putea fi afectate de ascensiunea partidelor extremiste după europarlamentare

Relațiile dintre UE și SUA ar putea fi afectate de ascensiunea partidelor extremiste după europarlamentare
Victoria în Europa - mai ales în Franța și Marea Britanie - a unor partide antieuropene, de extremă-dreapta, chiar rasiste și xenofobe, a fost întâmpinată cu circumspecție de Washington.

Victoria în Europa – mai ales în Franța și Marea Britanie – a unor partide antieuropene, de extremă-dreapta, chiar rasiste și xenofobe, a fost întâmpinată cu circumspecție de Washington.

„Suntem dispuși să colaborăm cu toate organizațiile politice și toți liderii care susțin principiile fundamentale ale drepturilor omului, democrației și statului de drept și sperăm să facem același lucru cu liderii UE pentru a continua această relație transatlantică”, a comentat prudent purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Pentru a marca simbolic atașamentul față de legăturile istorice între Statele Unite și Europa, președintele Barack Obama este așteptat săptămâna viitoare în Normandia, la împlinirea a 70 de ani de la Debarcarea aliată. El va fi primit la 5 iunie la Elysée de președintele François Hollande după un summit al G7 la Bruxelles și o vizită la Varșovia.

Acesta va fi al doilea turneu în Europa al președintelui american în decurs de două luni.

La sfârșitul lui martie la Bruxelles, Obama a adus un omagiu sacrificiilor militarilor americani pe Vechiul Continent în Primul Război Mondial, a salutat legăturile cu instituțiile europene și soliditatea Alianței Nord-Atlantice, avertizând tinerii europeni cu privire la fragilitatea câștigurilor democratice.

În afară de aceste simboluri puternice, cele două blocuri negociază din iulie 2013 pentru a crea cea mai mare zonă de liber-schimb din lume, printr-un tratat transatlantic (TTIP).

Dar în Europa, acest obiectiv generează temeri privind o dereglementare generală care va deschide ușa cărnii de vită cu hormoni americane sau organismelor modificate genetic.

„TTIP este în pericol”, avertizează Judy Dempsey, de la fundația Carnegie Europa, dezvăluind că puțini lideri europeni apără un tratat „foarte nepopular”.

Ea decelează „un extraordinar sentiment antiamerican în rândul stângii și al dreptei – și chiar al dreptei moderate – cum nu a văzut anterior” în Europa.

Potrivit ei, „enormele diferențe între America și Europa”, evidențiate de TTIP vor fi exploatate de partidele eurofobe, ca Frontul Național (FN) francez al lui Marine Le Pen și UK Independence Party (Ukip) britanic al lui Nigel Farage, marii învingători ai alegerilor europene.

Ca și alte partide, FN este ostil TTIP.

„Tot ce este important în termeni de comerț sau protecție a datelor (în tratat) va trebui aprobat de Parlamentul European pentru a intra în vigoare”, se îngrijorează Geoffrey Harris, un oficial din cadrul Parlamentului, care se ocupă de relațiile cu Congresul american.

Chiar și înainte de alegerile europene, climatul era tensionat de ambele coaste ale Atlanticului, potrivit lui Dempsey. În cauză este „proasta gestionare” de către președintele Obama a conflictului din Siria – renunțând în ultimul minut la un atac împotriva Damascului, spre nemulțumirea Franței – și a scandalului privind programul de supraveghere al NSA.
Americanii „nu au prezentat scuze, administrația Obama a lăsat situația să putrezează și nu s-a adresat opiniei publice din Europa”, critică cercetătoarea.

Ca semn al importanței acordate TTIP, ministrul eston al Afacerilor Externe Urmas Paet a reamintit joi, alături de omologul său american John Kerry, că „relația UE-SUA este de o absolută necesitate”.

„Suntem, de asemenea, susținători fervenți ai negocierilor pe tema unui acord de liber-schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite și sperăm deci că această zonă va vedea lumina zilei cât mai repede posibil”, a pledat el.

Alți analiști se tem că valul de eurofobi va amplifica divergențele între cele 28 de state membre în privința poziției în criza ucraineană în fața Rusiei.

„Partide de extremă dreapta, aliate contra naturii, cu partide de extremă stânga ar putea servi drept cal troian Moscovei și ar putea complica, în Parlamentul European, cooperarea pe care o caută Statele Unite cu Europa în privința Rusiei”, scrie Damon Wilson, cercetător la Consiliul Atlantic.

De fapt, Le Pen a considerat, miercuri, la Bruxelles că este „stupid din partea UE să reintre în Război Rece cu Rusia”.

Citește și