Prima pagină » Știri externe » Replica băncilor la criptomonede: Șase bănci centrale evaluează posibilitatea emiterii propriilor monede digitale. Miza: controlul masei monetare

Replica băncilor la criptomonede: Șase bănci centrale evaluează posibilitatea emiterii propriilor monede digitale. Miza: controlul masei monetare

Replica băncilor la criptomonede: Șase bănci centrale evaluează posibilitatea emiterii propriilor monede digitale. Miza: controlul masei monetare
Șase din cele mai mari bănci centrale din lume examinează posibilitatea emiterii propriilor monede digitale, au informat marți Banca Angliei (BOE) și Banca Centrală Europeană (BCE), în contextul unei dezbateri tot mai aprige cu privire la viitorul banilor și controlul acestora.

Băncile centrale din Marea Britanie, Zona euro, Japonia, Suedia și Elveția vor alcătui un grup special care va face schimb de cunoștințe și expertiză. Grupul respectiv de experți va fi condus de către un fost oficial al BCE, francezul Benoit Coeure, și va beneficia de asistența Băncii Reglementelor Internaționale (BIS).

Băncile centrale din lume au amplificat în ultima perioadă atenția pe care o acordă emiterii propriilor monede digitale în urma demersului Facebook de a lansa Libra, o monedă digitală privată.

„Grupul va evalua (…) opțiuni economice, funcționale și tehnice de proiectare, inclusiv inter-operabilitatea transfrontalieră și schimbul de cunoștințe despre tehnologiile emergente „, au precizat băncile centrale într-un comunicat comun.

Spre deosebire de criptomonede, care sunt produse de utilizatori persoane fizice în sistem descentralizat, monedele digitale ar fi emise și reglementate de către băncile centrale și implicit autoritățile monetare, care au interesul să-și păstreze controlul asupra masei monetare și conducerii politicii monetare.

Elementul comun este că ambele se bazează pe tehnologia blockchain, un registru virtual care permite înregistrarea tranzacțiilor ce pot fi accesate în timp real de către mai mulți terți.

Anul trecut, guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat că dolarul american are un rol destabilizator în economia mondială și a susținut că băncile centrale trebuie să facă eforturi comune pentru crearea unei alte monede de rezervă.

Citește și