Coreea de Sud și SUA au demarat luni, în largul portului Pohang, manevrele miliare navale comune la care participă și un submarin nuclear, relatează Chron.com.
Un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării a declarat că manevrele militare navale vor dura trei zile și vor avea loc în Marea de Est (Marea Japoniei), în largul portului sud-coreean Pohang. Pentru acest exercițiu, Statele Unite au mobilizat portavionul american USS San Francisco, dotat cu rachete de croazieră Tomahawk, și distrugătorul USS Shiloh, potrivit Wall Street Journal.
Exercițiile militare vin pe fondul suspiciunilor potrivit cărora Coreea de Nord s-ar pregăti pentru efectuarea a două teste nucleare în perioada următoare, ca protest față de sancțiunile aplicate anul trecut de Consiliul de Securitate al ONU.
Aceste sancțiuni au fost adoptate atunci ca măsuri de represalii față de lansarea, la 12 decembrie, a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acțiune, considerată de către Washington drept o rachetă balistică.
În plus, liderul nord-coreean Kim Jong-un a prezidat recent o reuniune militară consacrată pregătirii unui „eveniment major” pentru apărarea țării, a anunțat presa oficială duminică.
„Presupunem că Coreea de Nord aproape și-a încheiat pregătirile pentru desfășurarea testului nuclear și acum se așteaptă decizia politică a Coreei de Nord”, a declarat Kim Min-seok, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Seoul.
Pe de altă parte, acesta a precizat că, din motive de securitate, nu poate oferi încă mai multe detalii referitoare la operațiune.
Coreea de Nord ar fi încheiat pregătirile la două tuneluri de la instalația Punggye-ri, din provincia Hamgyong. Analiza imaginilor prin satelit arată o activitate intensă la un tunel din partea de sud a instalației. Sâmbătă, zona a fost curățată, iar personalul a plecat. Agențiile de informații suspectează că aceasta înseamnă că un test nuclear este iminent. Pregătirile la un tunel din partea de vest a instalației ar fi fost încheiate mai devreme.
Testele ar putea ajuta Coreea de Nord să producă focoase nucleare mai mici, care să poată fi atașate unor rachete, dacă aceasta testează două dispozitive în același timp.