Reprezentantul Comisiei Europene speră că Austria va accepta admiterea României în Schengen /”Trebuie să rămânem corecți și credibili”
Uniunea Europeană trebuie să respecte angajamentele privind admiterea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, afirmă Martin Selmayr, șeful Reprezentanței din Austria a Comisiei Europene, salutând disponibilitatea Guvernului de la Viena de a permite integrarea în mod etapizat a celor două state.
Întrebat, într-un interviu acordat publicației austriece Kleine Zeitung, dacă este mulțumit de propunerea Guvernului austriac de a permite accesul României și al Bulgariei în Spațiul Schengen cel puțin la nivel aerian, din martie 2024, Martin Selmayr a declarat: ”Este vorba despre un prim pas important. Din punctul de vedere al Comisiei Europene, Bulgaria și România îndeplinesc toate criteriile pentru a deveni membre cu drepturi depline ale Spațiului Schengen”.
”Eu înțeleg bine că, uneori, anumite guverne au dificultăți în luarea unor decizii. Dar trebuie să fim atenți să rămânem corecți și credibili. Le promitem statelor din Balcanii de Vest că, atunci când îndeplinesc criteriile, pot deveni membre ale Uniunii Europene. Și, atunci când cineva a făcut totul pentru admiterea în Spațiul Schengen, așa cum este cazul Bulgariei și al României, ar trebui să respectăm ce am promis”, a subliniat Martin Selmayr.
La începutul lunii decembrie, Guvernul Austriei a formulat condiții clare Comisiei Europene pentru a accepta integrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Conform unui oficial din cadrul Ministerului austriac de Interne, Austria cere Comisiei Europene triplarea fondurilor și suplimentarea personalului agenției Frontex la frontierele externe ale Bulgariei și României. În plus, ar urma să fie transferați agenți austrieci în ambele state. De asemenea, Guvernul de la Viena cere Bucureștiului și Sofiei să preia solicitanții de azil ale căror cereri au fost respinse în Austria, în special cetățenii afgani și sirieni care au traversat teritoriile României și Bulgariei.
Comisia Europeană a salutat propunerea Austriei de a accepta admiterea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen inițial la nivelul traficului aerian, catalogând inițiativa ca fiind ”o evoluție” și semnalând intenția de a contribui cu fonduri la măsurile de suplimentare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene.
Citește și:
China denunță sancțiunile impuse de SUA asupra unui proiect al Rusiei în domeniul gazelor