Prima pagină » Știri externe » REPUBLICA MOLDOVA. Ceremonia de predare a convoiul cu ajutorul umanitar românesc sub un pod, criticată. Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, sub influența rusă

REPUBLICA MOLDOVA. Ceremonia de predare a convoiul cu ajutorul umanitar românesc sub un pod, criticată. Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, sub influența rusă

REPUBLICA MOLDOVA. Ceremonia de predare a convoiul cu ajutorul umanitar românesc sub un pod, criticată. Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, sub influența rusă
Ceremonia de întâmpinare a convoiului cu ajutor umanitar din partea Guvernului României. Sursă FOTO Gov.md

Convoiul cu ajutor umanitar românesc a ajuns joia trecută la Chișinău, dar a fost prezentat și transmis autorităților moldovene sub un pod de la marginea orașului, stârnind diferite reacții din partea opoziției, a societății civile și a internauților. 

Decizia Guvernului de la Chișinău de a opri camioanele românești departe de centrul orașului a generat un val de critici din partea opoziției, a societății civile și a internauților. Ceremonia de predare a ajutorului umanitar românesc a avut loc chiar sub pod, în mijlocul străzii, iar în momentul în care premierul moldovean Ion Chicu se îndrepta spre tribuna improvizată în mijlocul drumului, pentru a mulțumi României, acesta a fost huiduit de oamenii adunați, care au scandat „Rușine!”. Ion Chicu i-a salutat din mers și, zâmbind, și-a continuat drumul spre tribună.

„V-am așteptat! Mulțumim pentru acest ajutor frățesc. Vă mulțumim frățește pentru acest ajutor. Nevoile apropie oamenii buni, iar pe malurile Prutului locuiesc oameni buni. Acest ajutor se va transforma în vieți salvate și pacienți tratați”, a menționat premierul Chicu.

Igor Dodon: „Președintele nu se ocupă de acest lucru. Credeți-mă!”

O parte din ajutorul românesc a ajuns la Spitalul de Urgențe din Chișinău, unde a fost întâmpinat de președintele Igor Dodon: „Este un gest frățesc din partea prietenilor noștri, fraților, vecinilor de peste Prut.” Dodon a precizat că acest suport este unul dintre cele mai consistente oferite până acum Moldovei în lupta contra COVID-19.

Întrebat de ce autoritățile de la Chișinău au interzis ca ceremonia de prezentare a lotului de ajutor umanitar românesc să aibă loc în Piața Marii Adunări Naționale, Dodon a răspuns: „Președintele nu se ocupă de acest lucru. Credeți-mă!”

Liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a criticat atitudinea guvernării care a decis ca ceremonia publică de prezentare a asistenței umanitare să se desfășoare pe șoseaua Hâncești, sub podul de la Telecentru.

„Moldova nu este Dodon. Moldova suntem noi, câteva milioane de oameni recunoscători pentru ajutorul generos acordat de România în această perioadă dificilă. Moldova spune mulțumesc și este rușinată de această primire neospitalieră și ignorantă, pe care au organizat-o socialiștii și democrații”, a scris Candu, pe pagina sa de Facebook.

Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a criticat decizia de recepționare a ajutorului românesc în valoare de 3,5 milioane de euro, pe șoseaua Hâncești, sub podul de la Telecentru, spunând că era firesc să fie un eveniment în Piața Marii Adunări Naționale.

Cine este liderul Partidului Democrat, Pavel Filip

A intrat în politică la începutul anului 2016, fiind protejatul și omul de casă al cunoscutului oligarh Vladimir Plahotniuc. Fostul premier Filip s-a instalat în fotoliu în condițiile în care opoziția de la Chișinău a fost împiedicată să voteze, și a depus jurământul la mijlocul nopții, în timp ce zeci de mii de protestatari erau la un pas să ia cu asalt ușile parlamentului. De aici și i s-a tras porecla de „guvernul nocturn”, potrivit Evenimentul Zilei.

Deputatul Candu a declarat că, în pofida declarațiilor de acum ale democraților, Plahotniuc l-ar fi susținut pe Filip, în vara anului trecut, la o întrevedere în SUA: ”Domnul Plahotniuc l-a susținut. Acolo au fost alte detalii interesante despre care vom discuta la timpul potrivit, dar niciodată nu a fost vreo discuție de nesusținere a domnului Filip”, a spus Andrian Candu, într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de Tv8.md

Andrian Candu, președintele grupului parlamentar „Pro Moldova”, a declarat astăzi că Vlad Plahotniuc a plecat din R.Moldova din cauza unor chestiuni legate de securitatea dumnealui care erau generate, în mod special, de serviciile din Federația Rusă, și nu neapărat din motivele legate de Dodon. Totodată, parlamentarul menționează că anumite declarații ale lui Dodon ce ar confirma faptul că serviciile ruse pregăteau o operațiune pe teritoriul RM ar însemna „trădare de țară”, potrivit deschide.md.

În noiembrie 2019 Pavel Filip, în fruntea PDM, a votat pentru demiterea guvernului Maiei Sandu, poate cel mai pro-occidental executiv pe care l-a avut Republica Moldova în ultimii an. Motivul a fost un proiect de reformă a justiției propus de Maia Sandu care ar fi scos procuror general de sub influența lui Dodon.

Prima vizită la Moscova, influența directă a Rusiei

Guvernul Chicu a întreprins prima sa vizită la Moscova, o premieră în ultimul deceniu pentru Republica Moldova.

Acea vizită a fost un prim semnal că actuala putere de la Chișinău vrea prin orice chip să bage Republica Moldova înapoi în sfera de influență directă a Rusiei.

Pavel Filip anunța o alianță care a votat împrumut de 200 de milioane de euro de la ruși

Pavel Filip anunța oficial semnarea unei alianțe cu socialiștii, alianță care a votat și controversatul acord de împrumut de 200 de milioane de euro de la ruși, dar care ascundea intenția de a băga pe spatele Chișinăului și o datorie de aproape 7 miliarde de dolari pe care o are regiunea separatistă Transnistria pentru neplata gazului rusesc consumat în ultimii peste 20 de ani.

România a susținut Republica Moldovă

„Pavel Filip poate reprezenta un nou studiu de caz. Când a preluat conducerea Guvernului, R. Moldova era într-o situație dramatică. Revolte, colaps financiar, instabilitate politică, instabilitate în domeniu bancar. Exista o criză majoră în fiecare domeniu. Imediat, a sărit în ajutor România. A fost primit atât de premierul de la acea oră, Dacian Cioloș, cât și de președintele Klaus Iohannis. Mesajele date de la nivelul unu al statului român au fost de susținere totală.

A acordat un ajutor financiar de 165 de milioane de euro. A ieșit oarecum din strategia marilor puteri din UE și a acordat ajutorul financiar. Imediat după acea, statul român a făcut lobby-ul necesar, s-a concentrat să convingă marile puteri și a reușit să scoată Moldova și Guvernul Filip din izolare. Desigur, noi nu ne uităm peste Prut așa cum se uită nemții sau francezii, avem o altă relație, avem alte sentimente și asta se vede cel mai bine în situațiile de criză, menționează fostul Hrițuc.”, scrie pe blogul său analistul politic de la București, Cristian Hrițuc, în martie 2020.

 

Citește și